Čitaj mi!

Edu global

Prirodne lepote obično su dobro skrivene i teško dostupne, mimo civilizacijskih tokova i ljudskog uticaja. Takav je slučaj sa područjem Blederije, skrivenom tajnom Đerdapa. U novom izdanju magazina "Edu global" predstavićemo geološki fenomen, spomenik prirode Blederija. Reč je o staništu velikog broja retkih i ugroženih vrsta koje je od nedavno i zvanično zaštićeno područje prirode.

Slikom i pričom vodimo vas na ostrvo Kapri koje je tokom nekoliko meseci bilo zatvoreno za posetioce. Za to vreme se takozvani "južni dragulj Italije" oporavio od višedecenijske najezde turista. Priroda buja a život izgleda kao pre trideset, četrdeset godina. Prirodne lepote od vajkada su bile a i ostale velika inspracija umetničkim dušama. Nije im odoleo ni proslavljeni slikar Dejvid Hokni. Ovaj umetnik je svoj dom u sunčanoj Kaliforniji zamenio mirnim životom u prelepoj Normandiji. U magazinu Edu global tragom Hoknija saznajemo šta je najviše uticalo na njegov rad i upoznajemo se sa bajkovitim predelima Normandije.

Ako ste čuli za Projekat IPA prekogranične saradnje, onda je izvesno da mnogi od vas već rade na poboljšanju kondicije i vežbaju za dugu vožnju biciklom od Banata sve do Rumunije ili Mađarske. Ovoj temi posvetili smo deo naše emisije a o sve popularnijem prevoznom sredstvu svedoči i prilog iz Irske.

Ipak, nije sve tako lepo... Naša je obaveza i dužnost da ukažemo i na drugu stranu medalje a to su izveštaji UNICEF-a o sve češćem trovanju dece olovom i stašnim posledicama sa kojima je suočen manje razvijen deo sveta.

Urednik emisije Nataša Nešković