Čitaj mi!

Dokumentarni film

Branka

Jednog sunčanog, po njenom svedočenju, neobično toplog oktobarskog popodneva, devojčica od nepunih 11 godina, po imenu Branka ugledala je nepreglednu gomilu ljudi koje su nemački okupatori sprovodili ka njenoj kući u Šumaricama. Oštri povici na nemačkom, konfuzija i lebdeća strepnja... Žene koje su pratile kolonu, bezglavo i nemoćno dozivajući svoje koji se mahom nisu odazivali. I tračak nade... Nade da niko od njenih nije u gomili koja će se uskoro susresti sa smrću.

Oči devojčice zagledane u ljude i duša koja bi da se igra po livadi sa sestrom i braćom, trojicom njih. Ali dvojicu su odveli u istoj koloni. I oca. Strpali ih u topovske šupe. Jednog brata poterali su u lager kraj Berlina. Drugi brat i otac nisu bili te sreće. Mogu li jeza i strepnja da pojedu sve? Osećanja koja devojčica Branka nije do tada poznavala...

Ili nada zaista poslednja iščezava? I ako iščezne šta ostaje u dečjoj duši nakon nje.. Kako se vratiti u stvarnost? Kako ponovo postojati? Kako ne mrzeti nikoga nakon svega? Treba ustati i treba koračati. Ali kako? Kolika je snaga potrebna da se pokrene iz muklog trena?

O svemu ovome svedoči nam u trenutku snimanja, osamdesetjednogodišnja žena, Branka Kovačević, sa svojim sećanjima na Kragujevački masakr koja gore od živosti i kao da se ponovo odvijaju pred našim očima.

`
snimatelji: Đorđe Družetić, Vladimir Marković
dizajneri zvuka: Ognjen Škrbović, Miloš Miljković
montažer: Vesna Grba
autor i reditelj: Bojan Vorkapić