Čitaj mi!

Velika iluzija

Kratki dokumentarni film "Praja do ventu eternu" nastao 1994. tokom boravka Milana Mladenovića u Brazilu gde je sa Mitrom Subotićem Subom snimio kultni album "Angel's Breath", mogao bi da bude uvod u neki budući dokumentarac o Ekatarini Velikoj, muzičkom i kulturološkom fenomenu na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

U "Krupnom planu" Velike iluzije su predsednica Upravnog odbora zadužbine "Milan Mladenović" Maja Maričić i reditelj Đorđe Marjanović.

Večita dilema svakog filmofila "šta gledati", pojačana znatno umanjenom premijernom ponudom zbog pandemije, može imati samo jedno razrešenje: gledanje filma u sopstvenoj "režiji" i po vlastitom izboru.

Velika iluzija donosi priče o digitalno restuariranim srpskim klasicima koji se ponovo prikazuju u bioskopima i o Nefliksovoj sudskoj drami "Suđenje čikaškoj sedmorici" u režiji i po scenariju Alana Sorkina.

O debitantskom domaćem kriminalističkom filmu "Jedan sasvim normalan dečko - A.S. (25)" rediteljke Milene Grujić iz raskursa Đorđa Bajića.

U "Premotavanju" o jednom od najboljih francuskih noar filmova "Crveni krug" Žan-Pjera Melvila snimljenom pre tačno pola veka.

U rubrici "Kontraplan" sa poznatim australijskim rediteljem Endruom Dominikom - rediteljem dokumentarca o Niku Kejvu "Još jednom s emocijom."

Autor i urednik: Sandra Perović

Saradnici: Jelena Carević, Selina Lovren Aksentić, Zoran Janković

Realizacija: Jovana Filipović, Svetlana Perović, Marko Jeftić