Čitaj mi!

Modernizacija i proširenje aerodroma „Nikola Tesla"

U prethodnih nekoliko godina izgrađeno je 350 km novih auto-puteva i trenutno se gradi još 250 km.

Grade se Moravski koridor, prvi auto-put koji će povezati istok i zapad centralne Srbije, odnosno Koridor 10 sa auto-putem „Miloš Veliki", zatim auto-put i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, deonica auto-puta „Miloš Veliki" od Čačka do Požege, kao i auto-put ka BiH deonica Sremska Rača-Kuzmin.

Uskoro bi u potpunosti trebalo da budu završeni svi radovi na izgradnji brze saobraćajnice kroz Batočinu u dužini od pet kilometara koja je sastavni deo magistralnog puta koji Kragujevac povezuje sa međunarodnim putnim Koridorom 10. Već naredndih dana građani ne samo Kragujevca već i svih gradova centralne Srbije imaće na raspolaganju kompletnih 25 km brze saobraćajnice od Kragujevca do auto-puta koja će ih nakon višedecenijskog iščekivanja u potpunosti spojiti sa najznačajnijim međunarodnim putnim koridorom koji prolazi kroz Srbiju.

U ovonedeljnom izdanju emisije o saobraćaju i strategiji razvoja „Koridori" govorimo i o radovima koji se izvode na modernizaciji i proširenju aerodroma „Nikola Tesla" u Beogradu. Radovi su započeti početkom godine, do sada su već uveliko odmakli i polako se stiče jasnija slika kako će sve izgledati kada bude gotovo. Matična kompanija, „Vensi erports" (Vinci Airports) planira da do isteka koncesije 2043. godine, beogradski aerodrom opslužuje 15 miliona putnika godišnje. Upravo to objašnjava razmere ulaganja i radova na aerodromu „Nikola Tesla" čija vrednost u prvoj fazi iznosi više od 12 milijardi dinara.

Modernizacijom i proširenjem Aerodroma „Nikola Tesla" unaprediće se kvalitet usluge aerodroma i povećati kapacitet saobraćaja, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Radovi na modernizaciji traju bez većih prekida, odvijali su se i tokom vanrednog stanja, u skladu sa svim preporukama i propisanim zaštitnim merama.

Najveći deo radova će biti završen u naredne tri godine. Trenutno se radi na nekoliko lokacija: proširenje terminala, nova, umetnuta pista i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, nova platforma za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking-mesta za automobile kao i nove pristupne puteve, i novu čekaonicu za putnike.

Iako su vremenske prilike u većini delova naše zemlje proteklih dana bile povoljne za ovo doba godine, kraj oktobra je pravo vreme da se razmišlja i o predstojećoj zimi. Zimski uslovi vožnje značajno utiču na kretanje vozila, pre svega zbog pada temperature, oblačnog i kišovitog vremena. Tada zaustavni put vozila u odnosu na suv kolovoz, može biti duži i više od 50%, u zavisnosti od brzine kretanja, vrste vozila, tipa i stanja pneumatika. Zato podsećamo sve vozače da od 1. novembra letnje pneumatike zamene zimskim.

Urednik emisije je Goran Maslar.

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]