Čitaj mi!

Tvrđave na Dunavu: Smederevska tvrđava

"Smederevska tvrđava" je 4. epizoda dokumentarne serije "Tvrđave na Dunavu" koju premijerno prikazuje Redakcija za kulturu i umetnost, Kulturno-umetničkog programa.

Posle Bača, Petrovaradina i Beograda posetili smo i Smederevsku tvrđavu. Brodom "Argus" smo nastavili da plovimo Dunavom od Beograda, prošli smo pored ušća Tamiša u Dunav, Pančeva, Vinče i Grocke i pristali u Smederevo, gde smo se upoznali sa neobičnim mestima, ličnostima i događajima vezanim za tamošnju tvrđavu i njene graditelje Brankoviće.

Zabeležili smo i priče o Vili Obrenović, smederevskom pristaništu, brodomodelaru Zlatku Pajiću, kovaču mačeva Željku Pantiću i mitološkom biću Kemzi koje se, kako tvrde smederevski ribari, pojavljuje na ušću Jezave u Dunav. Našu priču o Smederevskoj tvrđavi završili smo poznatom kompozicijom "Oj devojko, Smederevko" u izvođenju gradskog Crvenog hora. I u ovoj epizodi kapetan Bobi, dok pravi maketu dunavske lađe, priseća se plovidbe Dunavom kroz Srbiju i dunavskih tvrđava. Sećanje kapetana Bobija pripoveda nam narator, dramski umetnik Miodrag Miki Krstović.

O Smederevskoj tvrđavi govore istoričari, arheolozi, arhitekte, kustosi, književnici, kulturni poslenici, entuzijasti, umetnici.

Dokumentarna serija "Tvrđave na Dunavu" sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i njegovim tvrđvama. Televizijska ekipa je plovila Dunavom brodom Argus i prešla put dug oko 550 km. U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci, ali i umetnici, turistički vodiči, hroničari, entuzijasti, ribari. Serija je snimana sa vode, na kopnu i iz vazduha. Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz 60-ih i 70-ih godina 20. veka, kao i fotografije i stare mape. Ideja da se serija "Tvrđave na Dunavu" realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović, arhitekta
Stručni konsultant epizode: Dejan Radovanović, arheolog
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Grafički dizajner: Vladimir Ivanović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Majstor zvuka : Damjan Popadić
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Kolor korekcija: Draško Pejanović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović