Čitaj mi!

Rani kadrovi 005: David Jovanović

Premijeru pete emisije serijala "Rani kadrovi", posvećene studentskom filmu u Srbiji, snimljene u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, emitujemo 30. novembra na Drugom programu.

U petoj emisiji "Ranih kadrova", koja nosi naziv "005: David Jovanović" predstavljamo mladog autora koji nas, iz svakodnevice, neočekivano ubacuje u tamne lavirinte horora i "slešera", da bi nas potom prepuštao humornom dejstvu parodije. On sve to čini sa ciljem da dovede u pitanje i destruira jedan fiktivni malograđanski svet, utemeljen na automatizmu i ustaljenim ritualima.

David Jovanović rođen je 1996. godine u Trsteniku. Nakon godinu dana studija na Fakultetu za medije i komunikacije 2016. godine upisuje filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za vreme studija režirao je kratke igrane filmove "Sendmen", "Divan dan" i "Ubistvo radi ubistva ili Umetnost radi umetnosti", čiji je kraći naziv "URU-URU".

Nakon uvodnog razgovora sa mladim rediteljem, u studiju "Ranih kadrova", pogledaćemo njegov film "URU-URU" iz 2020. godine, koji je bio i njegov završni ispit na trećoj godini studija.

Film "URU-URU", nastao po scenariju Bogdana Stefanovića i Davida Jovanovića i u režiji Davida Jovanovića, žanrovski je košmar studiranja filmske režije na FDU pretvoren u ispitni film najrevnosnijeg studenta-nepušača, koji se završava na jedini moguć način: ubistvom radi ubistva. Uloge u filmu tumače Nikola Pavlović, Nikola Cvetković, Jovana Krstić, Saša Sagradžija, Pavle Čemerikić i Svetozar Cvetković.

Televizijski prikaz filma "URU-URU" donosi nam naša renomirana dramaturškinja i scenaristkinja Nataša Drakulić, odgovorna urednica Redakcije dečjeg programa Radio-televizije Srbije.

U drugom delu razgovora u studiju u emisiju dolazi gost Davida Jovanovića - mladi snimatelj i dizajner zvuka Antonio Andrić, a biće reči i o pripremi njihovog zajedničkog diplomskog kratkometražnog igranog filma, koji nosi naziv "Sunce nikada više".

Autor i urednik serijala: Marko Novaković
Scenarista: Srđan Vučinić
Reditelj: Marko Jeftić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Jelena Đorđević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2020.