Čitaj mi!

Izgradnja Fruškogorskog koridora

U Srbiji su u toku radovi na šest izuzetno važnih infrastrukturnih projekata putne infrastrukture. Gradi se auto-put od Preljine do Požege na Koridoru 11, zatim Moravski koridor koji će spojiti Preljinu i Pojate, odnosno auto-put „Miloš Veliki" i međunarodni putni Koridor 10. Gradi se auto-put ka Sarajevu od Kuzmina do Sremske Rače, kao i auto-put Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica, kao i auto-put na obilaznici oko Beogada, koja je sastavni deo Koridora 10, od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Srbija će u narednom periodu započeti izgradnju i Fruškogorskog koridora, koji će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada, koja će spojiti auto-puteve ka Šidu i Subotici.

U Predsedništvu Srbije, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i ambasadorke NR Kine u Srbiji Čen Bo potpisan je komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice - državnog puta IB reda br. 21 Novi Sad - Ruma, poznate kao „Fruškogorski koridor". Ugovor vredan 606 miliona evra su potpisali ministarka Zorana Mihajlović i direktor kompanije CRBC Džan Sjao Jen.

O projektima koji će u narednom periodu biti realizovani govorio je, prilikom potpisivanja komercijalnog ugovora za „Fruškogorski koridor", predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će ovaj koridor dužine 47,7 kilometara, u okviru koga će se graditi most preko Dunava kod Kovilja dužine 1,8 kilometara i tunel Iriški venac dužine 3,5 kilometara, biti izgrađen do 15. marta 2024. godine.

U narednom periodu planirana je izgradnja još jednog izuzetno važnog putnog pravca. Reč je o auto-putu „Vožd Karađorđe" koji će spojiti Šumadiju sa istočnom Srbijom. Za izradu prostornog plana i generalnog projekta o izradi auto-puta „Vožd Karađorđe" Vlada Republike Srbije donela je odluku da se „Koridorima Srbije" dodeli 200 miliona dinara. Vlada je donela zaključak kojim se potvrđuje da je ovaj infrastrukturni projekat od posebnog značaja za državu.

Za Srbiju je od izuzetne važnosti i da se povezuje sa regionom. Kada se saberu sve investicije, bilo da je reč o povezivanju sa BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Mađarskom, Rumunijom, Albanijom, odnosno o projektima izgradnje novih auto-puteva i pruga za velike brzine, ulaganja u te infrastrukturne projekte iznosi 13 milijardi evra. Jedan od projekata regionalnog povezivanja, čija realizacija je u toku, jeste izgradnja mosta preko reke Save kod Sremske Rače, koji se gradi u okviru izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, deonice Kuzmin - Sremska Rača. Ovaj auto-put bi trebalo da bude izgrađen za dve i po godine, najavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović prilikom obilaska radova.

Urednik emisije: Goran Maslar

 

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]