Čitaj mi!

Akvizicije Muzeja savremene umetnosti

Umetnički fond Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji je počeo da se formira još 1959. godine, danas obuhvata više od 8500 dela, i predstavlja najreprezentativniju kolekciju jugoslovenskog umetničkog prostora iz perioda njegovog postojanja, dakle, od početka 20. veka do 1991. godine.

 Muzejske akvizicije proizvod su složenih procesa filtriranja umetničkih dela, i one imaju istaknutu ulogu u formiranju korpusa nacionalne istorije umetnosti. Danas Muzej savremene umetnosti svoju politiku popunjavanja zbirki zasniva na praćenju savremene umetnosti u Srbiji, regionu Balkana, i, u meri koliko je to moguće, Evrope i sveta. Muzej svoje zbirke dopunjuje otkupom umetničkih dela sa tekućih izložbi i iz ateljea umetnika, ali i putem poklona ili legata.

Ove godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića priređena je reprezentativna izložba "Refleksije našeg vremena" kojom je načinjen uvid u akvizicije Muzeja od 1993. do 2019. godine.

Izložba kojom je ostvaren uvid u muzejske akvizicije u proteklih 26 godine obuhvata preko 200 ostvarenja koja su odabrana iz korpusa od 1400 dela koja je muzej u tom periodu na različite načine stekao. Odabrani radovi predstavljeni su kroz 14 problemsko-tematskih celina, svojevrsnih mini-izložbi, koje je osmislio petočlani kustoski tim muzeja. Istoričari umetnosti: Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić, koji se bavio zasebenim, četrnaestim segmentom ove izložbe koji je predstavljen u prostoru Galerije- legata Zorić-Čolaković. Većina radova je retko ili nikada javno izlagana u okviru muzejskih programa. Zapravo, izložba akvizicija publici usmerava pogled ka onome što predstavlja najznačajniju delatnost svakog muzeja - a to je formiranje i očuvanje njegovog fundusa, koji je zahvaljujući svom rizomskom karakteru teško dostupan i mahom nevidljiv široj publici.

U večerašnjoj emisiji, koja vodi kroz ovu obimnu postavku, njenu koncepciju objašnjavaju kustosi beogradskog Muzeja savremene umetnosti.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]