Čitaj mi!

TV Feljton: Šekspir, savremenik

"Savremeni gledalac, nalazeći u Šekspirovim tragedijama svoju savremenost, često se neočekivano približuje Šekspirovoj savremenosti. I u svakom slučaju dobro je razume", napisao je jedan od najznačajnijih šekspirologa, Jan Kot, u svojoj čuvenoj studiji, Šekspir, naš savremenik.

23. aprila ove godine, navršava se 400 godina od smrti Vilijema Šekspira i naša zemlja se priključuje obeležavanju ove godišnjice emisijom Šekspir, savremenik.

Ideja da je Vilijem Šekspir u svakom vremenu razumljiv i primeren, ali i provokativan, već četiri veka unazad inspiriše ljude da ga iznova čitaju, tumače i izvode na sceni. Ovu tezu će u emisiji Šekspir, savremenik potvrditi domaći šekspirolozi, Zorica Bečanović Nikolić i Zoran Paunović, profesori Filološkog fakluteta u Beogradu, Dejan Mijač, pozorišni reditelj, kao i svetski poznat šekspirolog, Juan Ferni, profesor i šef Katedre Studija o Šekspiru na Šekspirovom institutu (Univerzitet u Birmingemu) u Stradfordu na Ejvonu.

Ferni je u Beogradu održao predavanje u kome je opisao Šekspira kao borca za slobodu, pominjući sve godišnjice koje su organizovali mnogi širom sveta, od prve u Stradfordu na Ejvonu 1769. do one koju je organizovao 1864. Laza Kostić.

Specijalno za našu emisiju, Ferni je dao intervju, a gledaoci će imati prilike da čuju i vide najzanimljivije delove predavanja održanog na konferenciji u Sava centru održanoj 16. aprila zahvaljujući saradnji sa Britanskim savetom (British Councile) koji u sklopu svetske proslave pod nazivom Šekspir živi u 2016 (Shakespeare Lives in 2016) organizuje čitav niz događanja i u našoj zemlji. U emisiji će biti prikazani i neki od video radova (proizvodnja: BBC) koji upečatljivo podržavaju ideju da se Šekspir saobražava svakom, pa i našem vremenu.

Glumac, Dragan Mićanović je specijalno za ovu emisiju pripremio odlomke iz Šekspirovih najpoznatijih dela, monologe Hamleta i Ričarda III, sonet 66, kao i govor Tomasa Mora iz istoimene drame, do sada kod nas neprevođene, pa se ovo televizijsko izvođenje može smatrati premijernim. Morovo obraćanje svojim sunarodnicima, Englezima koji napadaju i proteruju tek pristigle izbeglice, istovremeno je najupečatljivija potvrda Šekspirove savremenosti.

Urednik: Jasmina Vrbavac

Reditelj: Ivana Stivens