Trezor

Prilog o Francisku Franku, zatim dve emisije o interbrigadistima

Francisko Franko, odlomak - deo iz emisije Sfinga iz Zamka El Pardo, Francisko Bahamonde Franko, koja govori o Frankovoj vladavini od 1936. do 1973. a za ovo emitovanje u "Trezoru" izdvojili smo samo deo vezan za period Španskog građanskog rata.

- Urednik Olivera Gajić, pisac tekst Đorđe Radenković

- Premijerno emitovano 05.11.1973; Redakcija dokumentarnog programa, odlomak repriziran u "Trezoru" 13.12.2018

Španskim borcima u čast - Nacionalnim arhivom Katalonije, Udruženjem Arhiva rata i izgnanstva, Fondacijom Pablo Iglesijas i Ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu, priredilo je izložbu U čast španskih boraca, na kojoj su izložene fotografije, dokumenta, predmeti, plakati, kao i slike, crteži i grafike Đorđa Andrejevića Kuna i akvareli katalonskog slikara Klapersa (Josep Franzh-Klapers). "Trezor " je upotpunio sadržaj izložbe specijalnom dvanaestominutnom emisijom pod nazivom Iskre, varnice, chispas, guspiras. Otvaranju izložbe 14. septembra 2006, prethodio je svečani čin uručenja prestižnog ordena devedestdvogodišnjem interbrigadisti Lazaru Latinoviću. Orden za građanske zasluge dodeljuje njegovo veličanstvo kralj Španije Huan Karlos Lazaru Latinoviću predsedniku Udruženja španskih boraca i preko njega simbolično svim članovima udruženja za njihov odlučujući doprinos principima i prednostima na kojima danas Španija počiva. "Ovo odlikovanja, rekao je prilikom uručenja ambasador Španije u Beogradu gospodin Hose Rijer Sikijer, je dug koji ima prema Vama demokratske Španije zbog Vaše borbe za slobodu i Vaše duboke ljubavi prema Španiji."

- Učesnici: potpredsednik Udruženja Milo Petrović; generalni sekretar Udruženja Arhiv rata i izgnanstva Dolores Kabra; španski borac i predsednik Udruženja Lazar Latinović; njegova ekselencija Hose Rijar Sikijer ambasador Španije u Beogradu i drugi

- Korišćeni snimljeni materijali Informativnog programa; urednik istraživač Vesna Ignjatović, montažeri Zorica Blagojev, Vladica Igov, autor Bojana Andrić

- Premijerno emitovano i Redakcija i urednik

Naši Španci - prilog je sačinjen od arhivskih materijala iz Dokumentacije TVB koji se odnose na sećanja učesnika u Španskom građanskom ratu: Božidara Maslarića, Iva Vejvode, Ota Bihalji Merina, Đorđa Andrejevića Kuna, Josipa Kopiniča, a izdvojeni su i delovi intervjua, na istu temu Josipa Broza sa generalnim direktorom RTB Zdravkom Vukovićem iz 1972. i novinarom Borom Mirkovićem iz 1975.

- Premijerno emitovano 11.09.2006, reprizirano 14.07. i 04.08.2016, 13.12.2018; Redakcija za istoriografiju