Čitaj mi!

Tvrđave na Dunavu: Beogradska tvrđava

Redakcija za kulturu i umetnost premijerno prikazuje treću epizodu dokumentarne serije "Tvrđave na Dunavu" posvećenu Beogradskoj tvrđavi.

Posle Bača i Petrovaradinske tvrđave nastavili smo plovidbu niz Dunav ka Beogradu. Na tom putu smo zastali kod Sremskih Karlovaca, jedinstvenog grada muzeja i jednog od najlepših evropskih mesta bogate istorije i kulture, zatim smo prošli pored Čortanovaca, Krčedinske ade, Arkanja, Slankamena, ušća Tise, Belegiša, Starih i Novih Banovaca, Zemuna i Velikog ratnog ostrva, i na kraju smo stigli do veličanstvene Beogradske tvrđave koja vekovima, kao svetionik, bdi nad ušćem Save u Dunav. Beogradska tvrđava je oduvek predstavljala najlepši biser među dunavskim tvrđavama koja baštini kulturne slojeve od praistorije, rimskog i vizantijskog perioda, srednjeg veka, baroka. Danas je tvrđava izuzetno složen i slojevit spomenički kompleks sa tragovima prošlosti iz veoma duge i burne istorije Beograda. I u ovoj epizodi kapetan Bobi, dok pravi maketu dunavske lađe, priseća se plovidbe Dunavom kroz Srbiju i susreta sa njegovim znamenitostima i tvrđavama. Sećanje kapetana Bobija nam pripoveda narator, dramski umetnik Miodrag Miki Krstović.

O Beogradskoj tvrđavi govoriće istoričari, arheolozi, arhitekte, kustosi, kulturni poslenici, entuzijasti, umetnici.

Dokumentarna serija "Tvrđave na Dunavu" sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i njegovim tvrđvama. Televizijska ekipa je plovila Dunavom brodom Argus i prešla put dug oko 550 km. U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci, ali i umetnici, turistički vodiči, hroničari, entuzijasti, ribari. Serija je snimana sa vode, na kopnu i iz vazduha. Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz 60-ih i 70-ih godina 20.veka, kao i fotografije i stare mape. Ideja da se serija "Tvrđave na Dunavu" realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović, arhitekta
Stručni konsultant epizode: dr Marina Nešković, arhitekta
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Grafički dizajner: Vladimir Ivanović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Majstor zvuka: Damjan Popadić
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Kolor korekcija: Draško Pejanović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović