Ja, mi i drugi: Samoupravljanje - nasilje steretopa, In memoriam Milutin Mitrović

Emisiju "Samoupravljanje - nasilje stereotipa" iz serije "Ja, mi i drugi" emitujemo u sećanje na izvanrednog ekonomskog novinara, Milutina Mitrovića Džive, koji je preminuo u Trstu u svojoj 90. godini.

Imali smo čast i sreću da nam Mitrović pokloni vreme i svoje znanje kako bismo analizirali fenomen samoupravljanja o čijim se vrednostima, kako je u ovoj emisiji rekao: govori u vidu nasilja stereotipa od najlošijeg do najpohvalnijeg. Milutin Mitrović pisao je do poslednjeg dana, objavljujući u nedeljniku "Biznis i finansije" i na sajtu Peščanik. U svojoj kratkoj biografiji na tom sajtu napisao je:

Studirao prava i italijansku književnost, ali nijedne od tih studija nije završio, pa je zato studirao za svaki tekst. Najveći deo radnog veka proveo u nedeljniku "Ekonomska politika", gde je obavljao poslove od saradnika do glavnog urednika i direktora. U toj novini je osnovno pravilo bilo da se čitaocu pruži što više relevantnih informacija, a da se sopstvena mudrovanja ostave za susrete sa prijateljima u bifeu. Tekstovi su mu objavljivani ili prenošeni u kanadskim, američkim, finskim i italijanskim medijima, a trajnije je sarađivao sa švajcarskim časopisom Galatea. Pisao za "Biznis i finansije" i "Peščanik". Fabrika knjiga i Peščanik su mu objavili knjigu "Dnevnik globalne krize".

Scenario i režija: Valentina Delić
Montaža: Ksenija Savićević