In memoriam Jirži Mencl

Poznati češki reditelj radio je i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U znak sećanja na slavnog reditelja, Redakcija za kulturu i umetnost reprizira epizodu serijala Čitanje pozorišta koja je snimljena 2007. godine tokom priprema predstave Vesele žene vindzorske u Narodnom pozorištu. Pre trinaest godina, autor serijala jedini je imao ekskluzivno pravo da prati rad na ovoj predstavi, od prve probe do premijere.

U emisiji Jirži Mencl govori o svom interesovanju za komediju, o tome zašto ne veruje da vrhunska umetnost po pravilu mora da bude „ozbiljna" i da po svaku cenu saopštava neku poruku, zašto je u svom radu najviše bio zainteresovan da pokaže smešne strane čovekove ličnosti, zašto je dugo držao čitajuće probe i kako je izašao na kraj s „neozbiljnim" srpskim glumcima.

Emisija obiluje brojnim dokumentarnim snimcima sa proba na kojima je Mencl pokazao raskošna glumačka umeća, snimcima dogovora reditelja sa glumcima, scenografom i kostimografom, detaljima iz krojačke i drugih radionica Narodnog pozorišta.

Gledaoci će imati prilike da vide i susret poznatog reditelja sa našim dramskim piscem Dušanom Kovačevićem, atmosferu u glumačkom salonu nekoliko minuta pre premijere i druge ekslkuzivne detalje koje je zabeležila kamera RTS-a.

Jirži Mencl je dobitnik brojnih priznanja za rediteljski rad, među njima su Oskar i Zlatni medved, i slovio je za jednog od najuticajnijih evropskih reditelja.

Autor i urednik: Slobodan Savić

Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]