Hronika Bitef Prologa - Na ivici budućnosti

Bitef je uprkos okolnostima ove godine u veoma kratkom ali efikasnom izdanju, u vidu Prologa, kao uvod u 54. Bitef koji će zajedno sa 55. biti održan 2021. godine.

Hronika Bitef Prologa predstaviće gledaocima zaokruženu sliku ovogodišnjeg izdanja jednog od u svetu najstarijih i najznačajnijih pozorišnih festivala.

Okosnica ovog izdanja su dve predstave ali i zaokružen koncept koji govori o posthumanizmu i svetu "Na ivici budućnosti" kako stoji u podnaslovu.

Dolina jeze autorsko je delo Štefana Kegija, nastalo u produkciji Rimini protokola i minhenskog teatra Kameršpile. Kegi je jedan od najznačajnijih savrmenih pozorišnih reditelja, o čemu svedoče brojne nagrade u svetu, uključujući i nagrade BITEF-a. Ove godine u Beograd dolazi njegova predstava u kojoj je jedini izvođač humanoidni robot. Robot je svojevrsno otelotvorenje pisca Tomasa Melea, koji je na sceni prisutan samo glasovno.

Osim predstave sa humanoidnim robotom Bitef prolog pitanje živog scenskog prisustva dodatno razvija u projektu Biti Arijela F, autora i izvođača Simona Sena u produkciji pozorišta Vidi iz Lozane. Ova predstava govori o slojevitom odnosu sa digitalnom verzijom stvarne osobe kupljene na internetu.

Na sceni ispred Bitef teatra organizovani su brojni prateći programi. Naglasak je na stručnim i naučnim debatama, razgovorima s autorima i Filozofskom teatru.

O svemu tome u ovoj Hronici Bitefa.

Urednice: Olivera Milošević i Ana Tasić

Reditelj: Milica Mitrović