Vrline

"Nema spasa bez vrline, nema vrline bez rada", govorili su stari Latini. Naša tema su vrline, pa ćemo kroz razgovor sa našim gostima i kroz zanimljive ilustracije da se podsetimo ključnih vrlina i tome kako da ih negujemo kod sebe.

Od antike mislioci vrlinu tretiraju kao snagu duha i sposobnost ispravnog delovanja, a temeljnim su smatrali četiri: razboritost, pravednost, umerenost i hrabrost. U hrišćanstvu vrednovala se smernost, uzdržljivost, moralna čistota i pravednost. S druge strane, budističke vrednosti tiču se ispravnih nazora, namera, govora, delanja, života, napora, pažnje, sabranosti.

Vrednosti se smatraju pozitivnim etičkim svojstvima čoveka, koje predstavljaju moralnu izvrsnost ličnosti. Univerzalne vrednosti današnjeg društva su altruizam, vernost, disciplina, empatija, entuzijazam, kreativnost, ljubav, mudrost, pravednost, praštanje, ali i hrabrost, mašta, nenasilje, odgovornost, osećajnost, optimizam i mnoge druge vrline o kojima će iz raznih uglova govoriti naši današnji gosti.

"Da bi se dobrovoljno i slobodno priznala i uvažila tuđa vrednost, neophodno je imati vlastitu vrednost", rekao je Semjuel Beket, a o vrlinama ove nedelje u našem studiju govoriće: psiholog i psihoterapeut Kristina Brajović Car sa Fakulteta za medije i komunikacije, pedagog Jela Stanojević iz Pedagoškog društva Srbije i sveštenik Mile Subotić, asistent na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu. O antičkim vrlinama govoriće nam poznato televizijsko lice filozofije, profesor dr Vladimir Gvozden, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Napredovanje u dobrome je cilj svakome od nas, smatrao je Tolstoj, a to se može postići kroz bavljenje naukom ili sportom. Zato su naši gosti i Bojan Kenig, naučnik iz Centra za promociju nauke i naš poznati džudista, Aleksandar Kukolj.

Vredne Marija Matić i Milica Koprivica su ove nedelje naša muzička podrška. A u studiju ćemo prikazati i koje to vrline neko treba da ima kako bi mogao da se bavi streličarstvom, što će nam na delu sa lukovima i strelama pokazati naši gosti, studenti DIF-a, predvođeni profesorom Milivojem Dopsajem i trenerom Aleksandrom Stankovićem. Naša gošća biće i mlada Aleksandra Vujić, dobitnica nagrade Večernjih novosti "Podvig godine" za 2020. godinu za svoju humanitarnu akciju "Naše malo za dečji osmeh". Pratite nas i ovog petka, a naša poruka je da sledimo dobre primere i negujemo vrline!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit