Pravo na sutra, specijal

Emisija „Pravo nasutra-specijal", posvećena je sudbinama readmisanata, povratnika po sporazumu o readmisiji, koje je Srbija potpisala, bilo kao bilateralne, sa pojedinim državama, bilo kao sporazum sa Evropskom unijom - o readmisiji i prihvatu osoba koje su neosnovano boravile u tim državama.

Reč je o državljanima Republike Srbije, onima koji su u potrazi za boljim životom krenuli van njenih granica, ali nisu ostvarili pravo i da ostanu u inostranstvu. Vraćaju se dobrovoljno, ili prinudno - deportacijom, i njihovo putovanje u Evropu i nazad, postaje samo još jedno mučno iskustvo i razočaranje.

Najveći broj povratnika po Sporazumu o readmisiji su Romi. Mnogi su u međuvremenu, u inostranstvu zasnovali porodice, njihova deca odrasla u drugim sredinama, drugačijem okruženju, a pri povratku u Srbiju, suočavaju se sa nizom problema - materijalnih, egzistencijalnih, ali neretko i problemom nedostajućih ličnih dokumenata, bez kojih su, praktično, pravno nevidljivi.

Podršku i pomoć im pružaju Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, lokalne samouprave, centri za socijalni rad, partnerske nevladine organizacije i udruženja , kao i advokati Projekta besplatne pravne pomoći, koji finansira Evropska unija, a koji se implementira sa evropskom konsalting grupom i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Zhvaljujući ovom programu, započetom pre dve godine, povratnicima je umnogome olakšan put pribavljanja ličnih dokumenata, što je uslov za ostvarivanje svih njihovih prava.

O tom putu, putu povratka, izazovima kroz koje prolaze i pomoći koja se povratnicima pruža kako bi, ovde, u svojoj zemlji, započeli novi, bolji život, govore emisije serijala „Pravo na sutra-specijal".

Autor: Jelena Božović
Snimatelj: Duško Perić
Montažer: Goran Damljanović