TV feljton: Vrelina đavola u Beogradu - Čarls Bukovski

Kultni američki pisac bit generacije koji je, međutim, izgradio sopstvenu reputaciju andergraund buntovnika, Čarls Bukovski, rođen je u nemačkom gradiću Andernahu 16. avgusta 1920. godine. Veoma voljen, čitan i poštovan u Srbiji (ne toliko od oficijelne književne kritike koliko od svoje odnegovane publike), Bukovski jedna od onih ličnosti koje su svojim osobenim, neponovljivim stilom obeležile protekli vek.

Na vest o piščevoj smrti, 9. marta 1994. autor Redakcije za kulturu TV Beograd Bojan Bosiljčić počeo je pripreme za realizaciju emisije koja bi bila omaž ovom sasvim posebnom piscu. Pod naslovom Vrelina đavola u Beogradu: Čarls Bukovski emisija je premijerno emitovana u maju 1994. Ispalo je da se ne radi o običnom In memoriam radu.

Reč je, naime, o televizijskom otelotvorenju ideje da je Bukovski u Beogradu još šezdesetih održao književno veče i to u Domu sindikata. Dosledno sprovedena kroz naraciju i sliku, ova ideja od bizarne postavke polako tokom 60 minuta emisije dobija sve realističnije obrise... Emisija je prikazana u oficijelnoj konkurenciji festivala Prix Futura 1995. u Berlinu i Prix Europa iste godine u Marseju.

Dvadeset šest godina kasnije, autor je u saradnji sa restauratorima Radio-televizije Srbije dosnimio jedan mali segment koji emisiju snažnije povezuje sa generacijama čitalaca koje su stasale posle smrti Bukovskog dok je montažer Miloš Jež izvršio digitalnu restauraciju slike i zvuka, tako da je sada, četvrt verka kasnije, na godišnjicu rođenja američkog bludnog sina, pred nama nova premijera ove emisije.

Pesme Čarlsa Bukovskog u ambijentu jednog haotičnog beogradskog unutrašnjeg dvorišta naizust govori veliki glumac Danilo Lazović. O svom doživljaju Bukovskog govore Bora Đorđević, rok muzičar i pesnik, Flavio Rigonat, prevodilac i izdavač, dok o svojim telefonskim razgovorima sa Bukovskim u cik zore svedoči Dušan Prelević, džez pevač i pisac.

Snimatelj emisije je Miloš Mitrović, reditelj Predrag Velinović a scenarist i narator Bojan Bosiljčić.

Čarls Bukovski napisao je četrdesetak knjiga poezije (Pesme poslednje zemaljske noći, Ljubav je pas iz pakla, Goreći u vodi, daveći se u plamenu), romane Bludni sin, Holivud, Post ofis, Faktotum... zbirke priča (Fotografije iz pakla, Zabeleške starog pokvarenjaka) kao i scenario za film Barflaj (Vinska mušica) reditelja Barboa Šredera, sa Mikijem Rurkom i Fej Danavej u glavnim ulogama. Po motivima njegovih priča iz knjige Erekcije, ejakulacije, ekshibicije i ostale priče o običnom ludilu snimljen je istoimeni film Marka Fererija, sa Benom Gazarom i Ornelom Muti u glavnim ulogama.

Jedna od rečenica iz romana Post ofis, u kojem je Bukovski opisao svoje tegobno dvanaestogodišnje službovanje u Pošti Sjedinjenih država, glasi: Iako su noći bile duge, godine su proletele. Vek posle rođenja, godine naših života nastavljaju da lete, dok jedinstvene rečenice i stihovi Čarlsa Bukovskog, kao u usporenom filmu, plove oko nas. Ova emisija je skroman doprinos Radio-televizije Srbije obeležavanju prvog veka Bukovskog na Zemlji.