Novi brzi i kvalitetni putevi

Cilj i vizija Srbije je da bude premrežena auto-putevima i povezana sa svojim susedima, a projekat važan za ostvarivanje tog cilja je izgradnja auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica o kojima govorimo u ovonedeljnom izdanju emisije „Koridori".

Novi putni pravac, koji će povezati Rumu, Šabac i Loznicu, biće nastavak brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, odnosno Fruškogorskog koridora na kome će uskoro, kako je najavljeno početi radovi. Ukupna dužina saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica je 77 kilometara, a podeljena je u tri deonice. Prva je auto-put Ruma-Šabac, od auto-puta E-70 (petlje Ruma) do mosta preko Save u Šapcu, dužine 21 kilometar, druga deonica je most preko reke Save u Šapcu, dužine 1.330 metara uključujući navozne rampe i treća deonica je brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, dužine 54,5 kilometara.

U našim prethodnim emisijama pokazali smo vam kako napreduju radovi na izgradnji dela obilaznice oko Zrenjanina u dužini od 3,75 km. Iako je u proteklom periodu bilo, a i danas ima problema i kašnjenja u odnosu na ugovorenu dinamiku, ono što ohrabruje je podatak da su predstavnici glavnog izvođača radova, kompanije Energoprojekt niskogradnja, kako su i obećali intenzivirali radove tako da se na obilaznici oko Zrenjanina krenulo i sa postavljanjem asfalta.

Govorimo i o projektima koji se realizuju u železničkom saobraćaju. U toku su završni radovi na rekonstrukciji regionalne pruge Subotica-Senta. Radovi se uprkos aktuelnim problemima sa epidemijom korona virusa odvijaju bez zastoja. Ova pruga je izuzetno značajna, jer će predstavljati jedan od alternativnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine između Novog Sada i Subotice.

Poslednjih dana je na putevima u Srbiji primetan povećan obim saobraćaja. Veliki broj tranzitnih turista prolazi kroz našu zemlju, a i ovo je period kada mnogo građana Srbije kreće na godišnji odmor. Zbog situacije sa koronavirusom veliki broj građana naše zemlje odustao je od putovanja na more, ali će odmor, svakako, provesti na nekoj od turističkih destinacija u zemlji. Verujemo da je prvi i osnovni cilj svima, uz poštovanje svih preporučenih zdravstvenih mera prevencije, da tamo gde su krenuli stignu sigurno i bezbedno.

Svima koji automobilom kreću na put stručnjaci za bezbednost saobraćaja savetuju maksimalni oprez, apeluju da vozači na put uvek krenu odmorni i naspavani jer istraživanja u svetu pokazuju da svaka treća nesreća u saobraćaju nastaje zbog umora ili pospanosti.

Urednik emisije Koridori je Goran Maslar.

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]