Moja lepa Srbija: Mladenovac, mlade staze starog grada

Mladenovac, grad koji je nastao i raste na istočnim padinama Kosmaja, u dolini rečice Veliki Lug, u Šumadiji, pedesetak kilometara južno od Beograda.

Reka mala a zove se Veliki Lug. Kosmaj nadgleda Šumadiju poput oveće brdovite barke, a voli da ga zovu planinom. Šumadija valovita a ovde uglavnom niska. Potok Tihanovac, a besan rušio tokom istorije zidove konaka manstira Pavlovac. Pruga u Mladenovcu a Pružatovac je nije nikada ni video niti imao. Amerić nije u velikoj Americi, već u nesporednoj okolini Mladenovca. Voda Selters u ovdašnjoj je banji a ne u Francuskoj.

Ovaj niz koji čine mali paradoksi, deo je slike Mladenovca, jedne od opština našeg prestonog grada, i jedne od njegovih južnih kapija.

Šta sve može da znači naziv ovog grada od skoro trideset hiljada stanovnika kome gravitira još trinaest ruralnih naselja sa još toliko ljudi...

U prvom redu, mlad grad. Varošicom je proglašen 1893. godine, u grad je izrastao posle međuratne i poratne snažne industrijalizacije.

Možda i mladost i novac, iako to često ne ide zajedno. U mladoj varošici bilo je novca kada su posle izgradnje železničke pruge koncem 19. veka pohrlili trgovci, zanatlije i bankari. Uostalom, ovde je otvorena prva fabrika pekmeza u Srbiji, a tada se pekmez prodavao za suvo zlato.

Moguće je da ima i neko zrnce realnosti u legendi o tri brata koji su dva veka posle kosovskog boja došla u ove krajeve pa Vlajko osnovao Vlašku, Rajko Rajkovac, a Mladen podigao selo Mladenovac. Moguće, jer je iz mladenovačkog kraja u kosovskom boju učestvovalo sedamdeset ljutih konjanika.

Učestvovali su Mladenovčani i u drugim slavnim bitkama i dali mnoge hrabre borce i heroje.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Dragan Stojanović
Snimatelj: Pavle Tanasijević