Trezor

Daroviti mladi lekari sredinom sedamdesetih

Ova nedelja posvećena je današnjim lekarima i medicinskom osoblju, koji se već mesecima bore sa opasnim virusom i istrajavaju u teškim uslovima pandemije. Evo sličnih primera iz ove uzvišene i humane profesije, o požrtvovanju, o medicinskom znanju i o etici, iz ne tako davne prošlosti, iz arhiva RTS-a i "Trezora".

Višeslav Hadži - Tanović, Večiti konkurs mladosti, šesta emisija, ciklus TV Feljton - Šesta emisija iz serije Večiti konkurs mladosti, u kojoj se predstavlja po jedan uspešan mladi čovek, tipičan predstavnik svoje generacije. Gost šeste, poslednje emisije, je dr Višeslav Hadži - Tanović dobitnik Majske nagrade Saveza socijalističke omladine kao najuspešniji mladi doktor za 1974. godinu. Prof. dr Višeslav Hadži - Tanović diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1970. godine. Još za vreme studija zainteresovao se za kardiologiju, za problematiku srčanih bolesnika. Kao stipendista francuske vlade 1978. odlazi u Pariz na specijalizaciju, gde je višestruko uvećao svoje znanje posebno iz neinvazivne kardiološke dijagnostike. Potom se usavršavao u Hjustonu, u Americi. Prvu privatnu Kliniku za srce u Jugoslaviji i Srbiji, otvara prof. Hadži - Tanović 1990. godine. Autor je knjige Bolesti srca, koja se koristi kao udžbenik na postidipolomski studijama na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

- Učesnik dr Višeslav Hadži - Tanović
- Scenarista Ibrahim Hadžić, snimatelj Milan Spasić, reditelj Tibor Moldvaj
- Premijerno emitovano 07.08.1974; Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać

Srećko Podvinec, Portreti - Portret profesora dr Srećka Podvineca, otorinolaringologa, dugogodišnjeg direktora Klinike za uho, grlo, nos u Beogradu. Prof. dr Srećko Podvinec (Osijek, 23. septembar 1899 - Beograd, jun 1985), diplomirao je 1925. na Medicinskom fakultetu u Beču, a potom specijalizirao otorinolaringologiju. Od 1929. do 1954, sa prekidom za vreme Drugog svetskog rata, radio je na Klinici za uho, grlo, nos u Zagrebu, vodio jednu od retkih otorinolaringoloških ordinacija i bio vanredni profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. U leto 1941. poslat je zajedno sa grupom jevrejskih lekara u Tuzlu, radi suzbijanja endemskog sifilisa; 1943. pridružio se partizanima. Od 1954. do penzionisanja bio je direktor Klinike za uho, grlo, nos u Beogradu; bio redovni profesor Medicinskog fakulteta i šef Katedre za otorinolaringologiju.

- Učesnik prof. dr Srećko Podvinec
- Organizator Vojin Reljin, snimatelj Vojislav Vučinić, montažer Milica Polićević, muzički saradnik Dorijan Šetina, reditelj Đorđe Kadijević
- Premijerno emitovano 17.09.1975; Redakcija dokumentarnog programa