Trezor

Emisija o Nikoli Tesli sa znakovnim prevodom, realizovana uz pomoć prijatelja

Dan nauke u Srbiji i rođendan Nikole Tesle

Tesla, čovek Renesanse (prevod na znakovni jezik) - Sagovornici "Trezora" na ovoj zajedničkoj emisiji su Vladimir Jelenković, višegodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle i Zoran Bulović, snimatelj i verni pratilac Jelenkovića na svim stručnim putovanjima. Oni su od 5. do 7. januara 2013. godine boravili u Njujorku na memorijalnoj konferenciji "The Tesla Memorial Conference" u hotelu Njujorker, kojom je obeleženo sedamdeset godina od Tesline smrti. Bila je to prilika da se na jednom mestu okupe inženjeri, naučnici, pronalazači, filmski autori, poznavaoci i poštovaoci dela velikog naučnika iz celog sveta. Dodeljene su i nagrade "Tesla spirit award", a među dobitnicima bio je i Muzej Nikole Tesle u Beogradu, za očuvanje baštine i promociju Teslinog lika i dela. Jedan od učesnika konferencije, tehnički menadžer Hotela "Njujorker" Džozef Kini, omogućio je Vladimiru Jelenkoviću, Zoranu Buloviću i reditelju Milanu Kneževiću koji je takođe bio učesnik konferencije, obilazak hotela, u kojem je Tesla proveo poslednjih deset godina života. Kako smo od Bulovića dobili deo video i foto materijal, i trezorska će publika moći da vidi, ono što običnim posetiocima nije dostupno, čuvenu sobu 3327, koja je zajedno sa susednom 3328, činila Teslin apartman, ali i podzemlje hotela gde se nalazi sistem tehničkih postrojenja koji omogućavaju besprekorne uslove rada hotela, i gde je, priča se, i sam Tesla često, sa zanimanjem silazio. Tokom boravka u Njujorku organizovana je poseta imanju Vordenklifa na Long Ajlendu i poslednjoj Teslinoj laboratoriji, kojoj predstoji adaptacija i rekonstrukcija radi stvaranja Naučnog centra "Tesla", a naši su sagovornici prisustvovali, na dan Tesline smrti, i pomenu u crkvi "Svetog Save" u Njujorku.

Prikazivanje ove emisije sa simultanim prevodom na znakovni jezi moguće je zahvaljujući takođe prijateljskoj pomoći stalnog saradnika "Trezora", Tomislava Tomanovića koji je već godinama prevodilac na znakovni jezik u emisijama RTS-a, dok je Vesni Reljić ovo bio prvi put da simultano prevodi i to još pred kamerama.

- Učesnici: dugogodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković, snimatelj i fotograf Zoran Bulović, simultani prevodioci na znakovni jezik Tomislav Tomanović i Vesna Reljić, sagovornik Bojana Andrić
- Snimatelji Andrej Oštrbenk, Ljubiša Živanić; asistent Dalibor Stanković, snimatelj zvuka Nikola Mladenović, rasvetljivač Dragan Urošević, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, saradnik Marijana Čuturilo, montažeri Nikola Stankić, Boško Novaković, autor Bojana Andrić
- Snimano 03.04.2013, premijerno emitovano 10.07. i 10.10. 2013. u "Trezoru", Redakcija za istoriografiju

Petak 10.07.2020. na RTS SVET u 0.30

Godine uoči ekonomske krize krajem sedamdesetih i uticaj na televizijski program

Od zebnje do smeha, Vreme televizije, III ciklus 23. epizoda serije - Iako je u periodu od 1977. do 1980. godine otpočela ekomomska kriza, još nisu ovladale zle slutnje o nastupajećem dobu. Verovalo se da su teškoće prolazne i da će biti savladane. Nove okolnosti koje je nosila privredna kriza značile su nove izazove televizijskim programima, naročito informativnim, koji blagodareći izvrsnim privrednim novinarima uspešno prate složenu ekonomsku situaciju. Kultura osvaja sve zapaženije mesto u informativnim emisijama. Reafirmišu se emisije lokalne i regionalne problematike; najviše uspeha ima Beogradska hronika, koja je pokrenuta umesto napuštenog projekta Beogradski program.

U ovom vremenu modernizuje se likovno opremanje programa, što dobija najpotpuniji izraz u Priručniku vizuelnih standarda TV Dnevnika i srodnih emisija čiji je autor Nenad Čonkić sa saradnicima.

- Učesnici: komentator Ljubiša Đurić, urednik Kulturne rubrike Petar Savković, spikeri Danka Novović i Staka Đorđević, inž. Rihard Klajn i snimatelj Čedo Filipović
- Scenarista dr Miroslav Savićević, voditelj Mića Orlović, reditelj Nikola Lorencin
- Premijerno emitovano 08.10.1998, Redakcija za istoriografiju, urednik dr Miroslav Savićević i Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić; reprizirano u "Trezoru" 10.02.2003, 03.06.2010, 27.08.2014 (RTS SAT)