Velika iluzija - Godina bez Kana

Ovog proleća 73. Kanski festival nije održan zbog pandemije korona virusa. I pošto bi ova epizoda Velike iluzije, kalendarski bila na temu ovogodišnjeg festivala, posvećujemo je fenomenima zapaženim u proteklih pet izdanja i nastupima srpskih filmova u Kanu.

Govorimo o trijumfu azijske kinematografije 2018. i 2019. kada je Zlatna palma najpre otišla u Japan zahvaljujući "Kradljivcima", a potom i u Južnu Koreju zahvaljujući "Parazitu".

Od "Paname" do "Tereta" - između 2015. i 2018. godine, dva srpska filma našla su se u festivalskim programima Kana.

Inicijativnom Jugoslovenske kinoteke na jubilarnom 70. Kanskom festivalu, pedeset godina nakon osvajanja Velike nagdrade žirija, prikazanii su "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića.

Vremeplov "Velike iluzije" vraća nas u 1980. kada je za ulogu u filmu "Poseban tretman", Milena Dravić dobila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Četiri decenije u okviru programa "Vip Kinoteka" kultno delo Gorana Paskaljevića je digitalno restaurirano.

U "Krupnom planu" Velike iluzije je holivudska zvezda Dajan Kruger, najbolja glumica Kanskog festivala 2017. godine, a u "Kontraplanu" je dvostruki kanski pobednik Ken Louč.

Autor i urednik: Sandra Perović

Saradnici: Jelena Carević, Zoran Janković

Realizacija: Jovana Filipović, Svetlana Perović