Velika iluzija - Raspoloženi za film

Demistifikacija gasterbajterskog života inicirana svojevrsim jubilejom - pedesetogodišnjicom odlaska gastarbajtera iz bivše socijalističke države u Austriju, ambivalentnost pojedinca emotivno rastrgnutog između srpskog zavičaja i tuđine, nivelisanje granice između dokumentarne i igrane forme i stvaranje svojevrsnog hibrida - akcenti su filma "Sumrak u Bečkom haustoru" koji je na 48. FEST -u dobio Politikinu nagradu "Milutin Čolić". U "Krupnom planu" Velike iluzije je nagrađeni reditelj Mladen Đorđević.

Posle velikog uspeha s filmovima "Bračna priča" i "Irac", Netfliks nastavlja da pokazuje svoju moć plasirajući uzbudljive naslove. Neke od njih ste možda pogledali, a neki tek stižu na omiljenu platformu za gledanje filmova i serija. U ovoj epizodi "Velike iluzije" predstavljamo biografsku dramu "Serđo" o nepokolebljivom i harizmatičnom komesaru Ujedinjenih nacija za ljudska prava koji je boravio na mnogim trusnim, ratnim i poratnim područjima širom sveta.

Zahvaljujući Netfliksu, ovih dana smo u prilici da se uverimo u realne mogućnosti ponovnog oživljavanja podžanra romantičnih komedija, među kojima je svež primer Netfliksova britansko-italijanska koprodukcija "Ljubav-venčanje-ponovi".

Iz rakursa filmskog kritičara Dragana Jovićevića predstavljamo televizijsku seriju "Gospođa Amerika" sa Kejt Blančet u glavnoj ulozi.

U "Premotavanju" obeležavamo 20 godina od svetske premijere remek-dela Vonga Kar-Vaija "Raspoloženi za ljubav" na 53. Kanskom festivalu.

A "Kontraplanu" ove nedelje, sa Anisom Bonfo - rediteljkom dokumentarnog filma "Čudo od deteta" posvećenog traganju za identitetom kreativnog direktora modnog brenda Balmain - Olivjea Rustena.

Autor i urednik: Sandra Perović
Saradnici: Jelena Carević, Zoran Janković
Realizacija: Jovana Filipović, Svetlana Perović