U vrtlogu promena

Da li se Davos vraća svojim korenima?

Prvi put na druženje, davne 1971. godine, u švajcarski gradić Davos na Alpima pozvani su članovi svetske poslovne, akademske i političke elite kako bi razmenili svoje ideje.

Pola veka kasnije na 50. Svetskom ekonomskom forumu u Davosu raspoloženje i nije baš za zabavu.

Razgovaralo se o poboljšanju stanja u svetu, jer se u poslednjih pet decenija jaz između bogatih i siromašnih unutar država drastično povećao. Ove 2020. godine ozbiljno se pričalo i o dolasku nove krize. Kako će svet reagovati na promene, kako će se politike prilagoditi? Procene su da će za prekvalifikacije radnika širom sveta biti potrebno milijarde dolara kako bi ljudi ponovo bili radno sposobni i stvarali novu vrednost.

Ipak, žilu kucavicu globalne ekonomije 21. veka čine porodične kompanije. Procenjuje se da je oko dve trećine svih kompanija na svetu u porodičnom vlasništvu i da zajedno stvaraju više od dve trećine svetskog bruto društvenog proizvoda.

Hoće li kompanija biti porodična tako da naslednici u njoj rade, a onda jednoga dana i da postanu suvlasnici zavisi od naslednika, dece osnivača, od njihovih želja i afiniteta, a kako uspešno proces tranziicije porodične kompanije završiti objašnjavaju:
- Boris Vukić, Institut ASEE
- Svetlana Radenković, menadžer
- Milovan Zvijer, advokat

Urednik emisije: Miloš Tanasković
Novinar istraživač: Milica Brković
Montažer: Vladmir Krstić
Realizacija: Zorica Mijailović

broj komentara 0 pošalji komentar
Profil i profit Profil i profit

Autor:
RTS

PROFIL I PROFIT o važnim ekonomskim temama govori na jednostavan način: o novcu, svojini, berzama, potencijalima i o svemu onome što čini život. [ detaljnije ]