Pravo na sutra: Živeti uz sećanje na nestale

Živeti sa sećanjem na nestale je agonija za porodice, nemoćne da saznaju sudbinu svojih bližnjih. Velika tuga učinila je nezamislivo - spojila je pripadnike dva naroda u zajedničkom nastojanju da rasvetle šta se desilo njihovim najdražima, a koji se i dvadeset godina nakon ratnih dešavanja vode kao nestali.

Govoriti o nestalima u ratu možda je jedno od najvećih iskušenja za sve koji se zalažu da se u vremenima kada se udaljavamo od tragičnih dešavanja - usredsredimo na uspostavljanje normalnog, dostojanstvenog, bezbednog života.

„Predrasude i stereotipi se moraju staviti po strani kako bi se došlo do istine i pronašli se ostaci onih koji se još uvek vode kao nestali, a pravda mora biti zadovoljena", ističu predstavnici Resursnog centra za nestala lica, krovnog udruženja iz Prištine, koje okuplja više organizacija Srba i Albanaca sa područja Kosova i Metohije.

Ljudi koji žive sa ranama koje ne zaceljuju protokom vremena, već izvesno vreme zajedno pokušavaju da dođu do informacija o sudbini nestalih članova porodica i srodnika, ali i na sopstvenom osnaživanju, kako bi nastavili život sa tom boli.

Svedočenja o izazovima i užasima rata, o kritičnim trenucima nestanka najmilijih, uvek su novo otvaranje rana.

Bajram, koji je izgubio sina i Milorad brata, pružili su ruku jedan drugom i podstakli sunarodnike da udruženi idu dalje. Nije bilo jednostavno, ali se pokazalo mogućim i dalo rezultate.

Njihov korektan odnos prema medijima i javnosti, uprkos bolnom problemu sa kojim su suočeni već dve decenije, nije ostao nezapažen, pa su nedavno postali laureati „Belog božura" - priznanja kosovske podružnice Udruženja novinara Srbije.

„Njihova posvećenost i zalaganje da se problem nestalih adekvatno tretira i da bude vidljiv, jeste značajan doprinos sveukupnom društvenom ambijentu. Udruženje novinara Srbije na Kosovu njihov angažman vidi i kao deo borbe za rešavanje sudbine otetih i nestalih novinara na Kosovu", istaknuto je prilikom uručenja priznanja laureatima.

Ispovesti nekih od predstavnika porodica nestalih našle su se u spomen knjizi objavljenoj na tri jezika - srpskom, albanskom i engleskom. Da svedoči i upozori, da se slično ne desi nikada više, a da se od traženja istine ne odustane.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montaža: Vesna Grba
Realizacija: Marina Pejčić

 

broj komentara 0 pošalji komentar