Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Ne kasniti i opstati u Južnoj Koreji

Kada se vratite iz Južne Koreje znate da ste došli iz zemlje reda, rada, discipline i brzog napredka Mira Adanja Polak tokom boravka u Koreji pokušava da uđe u sistem života i da razume različitosti koje su Južnu Koreju dovele u sam vrh onih zemalja koje su neverovatno brzo napredovale iako iza sebe imaju ratove i razaranja.

Svoju zemlju su igradili za samo 50 godina i doveli u sam vrh ekonomski razvijenih zemalja u svetu. Pojam vremena i da svaki minut mora biti pametno utrošen je osećaj koji se nameće. Sve je isplanirano do tančina.

Tajna uspeha je u tome da svoju zemlju Koreanci izgrađuju na isti način kako grade i svoju porodicu. Zna se koga školuju, koga motivišu, kreativnost i talenat prepoznaju i to sve više podržavaju.

Koreanci imaju neverovatan osećaj zajedništva koje demonstriraju na svakom koraku. Od samog rođenja decu uče disciplini i poštovanju odraslih i starijih. Hijerarhija je ugrađena u njihove sisteme vrednosti. Taj odnos unutar države je jasno strukturiran, a on dolazi iz same porodice. Tradicija je prisutna na svakom koraku.

Obilazeći pijace i tržne centre dobija se uvek jasna slika kako žive, šta rade i kako se ponašaju. Ono što pleni je njihova posvećenost i želja da svoju zemlju obnavljaju i da se usavršavaju.

Obilazeći stare palate kraljeva u Seulu kojih u Koreji ima nekoliko vidim da je i u samim građevinama od davnina naznačeno šta je kome dozvoljeno i koja je procedura kod svake aktivnosti. Otuda i potiče ta strukturiranost društva koja se ipak menja pod uticajem novijih kultura.

Užasni ratovi kroz koji su Koreanci prošli naučio ih je da se drže zajedno, da vole svoju zemlju i da sve čine kako bi je poboljšali.

Ovo je emisija utisaka, koje Mira Adanja Polak donosi nakon desetak dana boravka u Južnoj Koreji.

broj komentara 0 pošalji komentar