Vavilon

Prednovogodišnja emisija Vavilona donosi i očekivane godišnje preglede postignuća domaćih i inostranih autora. Jedan mogući pogled na najznačajnija dela poezije nudi Marko Avramović, na domaću prozu - Jasmina Vrbavac, a nekolicini prevedenih proznih dela govori Jelena Nidžović.

Na kraju godine predstavljamo i dve mlade pesnikinje, obe ovenčane nagradama - Milicu Špadijer, laureatkinju Mladog Disa i Mariju Dragnić, dobitnicu prve nagrade na konkursu za mlade Ratkovićevih večeri poezije. Njenu knjigu je objavila mlada izdavačka kuća posvećena isključivo poeziji, Enkalava. Od šest objavnjenih knjiga, dve su ovenčane nagradama, pored Dragnićeve, Brankovu nagradu je ponela knjiga poezije Kristine Milosavljević i to je bio dovoljan povod da Vavilon ugosti i pesnika, Zvonka Karanovića, osnivača Enklave.

Odabrana knjiga iz teorije i istorije književnosti ovoga puta je Istorija američke književnosti prof. dr Radojke Vukčević koju će za Vavilon predstaviti prof. dr Zorica Bečanović takođe sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Ove godine su književnice posebno izbile u prvi plan sa brojnim izvanrednim naslovima, uključujući i Olgu Tokarčuk koja je zaslužila Nobelovu nagradu. U to ime, Vavilon predstavlja knjigu jedne od najintrigantnijih književnica i boraca za ljudska prava, Maje Andđelou, čiji je roman O čemu peva ptica u kavezu objavila nedavno IK Štrik.

Najzad, u završnici, ali ne i kao najmanje važna knjiga, predstavlja se međužanrovsko ostvarenje, delo koje bi moglo biti i putopis i dnevnik i ispovest i hronika, Putopis kroz moju nepostojeću zemlju. O ovoj knjizi koja budi u čitaocu mnoga pitanja i mrvicu nostalgije, razgovaramo sa autorkom, prof. dr Tamarom Đermanović, koja već duže vreme živi i radi u Barseloni gde i predaje književnost na tamošnjem univerzitetu, a rođena je Beograđanka gde je i završila osnovne studije na grupi za Opštu književnost Filološkog fakulteta.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac
Režija: Marko Šotra.

broj komentara 0 pošalji komentar