Trezor: In honorem

Povodom 30 godina od smrti Mire Trailović

Mira Trailović, pozorišni, radio i TV reditelj (Beograd, 22. januar 1924 - Beograd, 7. avgust 1989)

Mira Trailović, Mali program - reditelj Mira Trailović govori o svom pozivu. Citiramo jedan deo iz Mirinog izlaganja: "...Važno je da čovek nađe posao koji njemu odgovara, kad oseti radost u tom poslu onda mu dan izgleda kratak, onda mu je žao vremena koje provodi u spavanju jer mu se čini da je to vreme izgubljeno... ali to ne znači da stanete kad postignete maksimum, to treba da ostavite, a da pređete na drugo nešto... Bila sam na Radiju (1949-1951), to mi je postalo dosadno, pa sam osmislila da publika dođe u studio i prisustvuje javnom izvođenju i snimanju radio drame; glumci su govorili tekstove pred mikrofonom a publika ih je gledala, i to je bio začetak kamernog pozorišta... Onda smo našli napuštenu biblioteku "Borbe" i tu stvorili pozorište..." Na kraju Mira svetuje: "Da radite posao koji volite, da u tome istrajete, a da sačuvate svežinu, pa i kad godine dođu da uvek imate tu mladalačku potrebu za stvaranjem nečeg novog." 

- Urednik serije Vinka Matijašić, reditelj Tanja Fero
- Premijerno emitovano 04.101987, Redakcija školskog programa; reprizirano u Trezoru 04.10.2016

Deset godina Bitef Teatra
- Povodom deset godina od početka rada Bitef teatra, 1999, "Teveteka" je prikazala skraćeni snimak direktnog prenosa sa otvaranja novog pozorišta 3. marta 1989. Pod krovom tek adaptirane crkve, u Skadarliji, otvaraju se vrata jedne umetničke radionice nastale iz ideje i prakse Beogradskog internacionalnog festivala, iz potrebe i istrajnosti velike porodice pozorišnih ljudi Beograda predvođenih Mirom Trailović i Jovanom Ćirilovim.
- Premijerno emitovano u "Teveteci" 03.03.1999

Gospođa M. T.
- Povodom dvadeset godina od smrti Mire Trailović, 2009, "Trezor" je iz bogate arhive Televizije Beograd pripremio dve pesme: "Svakidašnja jadikovka" Tina Ujevića koju je Mira veoma volela i "Na vest o smrti Gospođe M. T." Danila Kiša.
- Urednik istraživač Vesna Došen, grafička obrada Mićun Drinčić, montažer Milorad Ćitić, urednik Bojana Andrić
- Premijerno emitovano 07.08.2009; Redakcija za istoriografiju

Bonsoir Madame Trailović
, Umetničko veče - Povodom dvadesetpetogodišnjice Bitefa i godišnjice smrti doajena pozorišne umetnosti u nas, nastala je ova emisija posvećena sećanju na Miru Trailović, osnivača i direktorku Bitefa, dugogodišnju direktorku Ateljea 212, direktorku i selektorku Teatra nacija... Kroz dokumentarni materijal, neposredne iskaze saradnika i prijatelja Mire Trailović, autori rekonstruišu bogatu životnu i radnu biografiju ličnosti koja je bila vrhunski animator pozorišnog života, rediteljka značajnih pozorišnih i televizijskih projekata i istovremeno, ambasadorka jugoslovenske kulture u Evropi i svetu.
- Učesnici: Mira Stupica, Dragan Nikolić, Jovan Ćirilov, Borka Pavićević, Ljubomir Draškić, Ričard Šekner, Elen Stjuart, Rut Nelzon, Zora Kolaković
- Scenaristi Mira Otašević, Bojana Andrić; reditelj Milan Peca Nikolić
- Premijerno emitovano 27.10.1991. repriza 17.11.1991; Redakcija igranog programa, urednik Milovan Vitezović; reprizirano u ciklusu "Tevetaka" 03.03.1999; u "Trezoru" 09.08.2002, 14.09.2009 i 24.11.2014

broj komentara 0 pošalji komentar