Trezor: In honorem

Povodom 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića.

Milorad Pavić, akademik, pisac, istoričar književnosti, prevodilac, profesor univerziteta (Beograd, 15. oktobar 1929 - Beograd, 30. novembar 2009)

In honorem, Milorad Pavić - Devedeset godina od rođenja i deset godina od smrti pisca Milorada Pavića prikazano na Izložbi "Adligata" na ovogodišnjem Sajmu knjiga, krozsvedočanstvo o prijateljstva Pavića sa Miodragom Pavlovićem. U legatu Miodraga Pavlovića nalazi se šesnaest Pavićevih posveta na knjigama koje je tokom godina poklanjao Pavloviću i koje su sada prvi put prikazane javnosti. Legat Mije Pavlovića nalazi se u Muzeju Srpske književnosti u "Adligatu".
- Učesnik Viktor Lazić, predsednik Udruženja "Adligat"
- Urednik istraživač Marijana Cvetković, snimatelj Dušan Živković, snimatelj zvuka Milan Đorđević, oganizator Gordana Grdanović, grafička obrada Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić
- Snimano 27.10.2019, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

U krupnom planu, odlomak - U razgovoru koji sa piscem vodi pesnik Raša Livada, govori se pre svega o jubilejima koje te godine Pavić obeležava a to su 30 godina prevodilačkog i 25 godina književnog rada. Razgovor se dotiče i književne kritike o Paviću, o svetskoj slavistici, uticajma Borhesa, Markesa na njega kao i o Pavićevoj knjizi Ruski vrt.
- Učesnici: Raša Livada, Milorad Pavić
- Premijerno emitovano 20.11.1979. Redakcija programa iz kulture; urednik Zora Korać

Puriša o Miši- Na vest da oktobra 2012, hoćemo da obeležimo dan rođenja književnika Milorada Pavića, reditelj Puriša Đorđević govorio nam je o svom prvom, slučajnom, susretu sa Pavićem, o jednom drugom, namernom susretu, koji je imao odmah i kreativne posledice i, najzad dao nam je za emitovanje u "Trezoru" svoj polučasovni film koji je snimio o Miši Paviću.
- Učesnik Puriša Đorđević
- Snimatelj Milena Jekić, montažer Zorica Blagojev, urednik Bojana Andrić
- Premijerno emitovano 15.10.2012, Redakcija za istoriografiju

Premijera - kratkometražni film o Miloradu Paviću snimljen na pozorišnim praizvođenju Hazarskog rečnika u režiji Tomaža Pandura u beogradskom Centru "Sava" i Zauvek i dan više Vladimira Petrova na sceni Moskovskog hudožestvenog teatra. Prve utiske posle premijere Hazarskog rečnika Pavić daje novinarki Marijani Terzin: "Verbalna energija koja zrači iz knjige ovde je pretočena u gest, u energiju ljudskog tela. Tako da gotovo i nije važno šta se govori... Ovo je sasvim nešto što se ne može predvideti i očekivati, to je sasvim nešto drugo i predivno je. Nešto što se može sanjati." U filmu su citirani delovi Pavićevog intervjua datog Isidori Bjelici i delovi njegove autobiografije.
- Direktor fotografije Miša Milošević, dizajn zvuka Željko Đorđević, montažer Neda Spasojević, scenarista i reditelj Puriša Đorđević
- Proizvedeno 2004, Dom kulture "Studentski grad", emitovano 15.10.2012. u "Trezoru"

broj komentara 0 pošalji komentar