Dramski ponedeljak: Proleće u januaru

Ciklus: TV drame studenata FDU

"Dramski ponedeljak" u decembru prikazuje televizijske drame nastale u sklopu saradnje Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Snimanje se odvijalo pod supervizijom profesora Gorana Pekovića, mentora ovog projekta, i urednika TV drame Marka Novakovića, odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa.

Drugi premijerni naslov kojim završavamo ciklus "TV drame studenata FDU" je premijera TV drame "Proleće u januaru". Dramu emitujemo 30. decembra 2019. na RTS 2 od 21.00 čas. Nastala je po komadu proslavljenog srpskog pisca i akademika Dušana Kovačevića, a u scenario ju je adaptirala studentkinja dramaturgije Ivona Janjić.

Drama "Proleće u januaru" je priča o porodicama koje su počele da se skrivaju u podzemnim odajama za vreme nacističke okupacije Beograda. Uz pomoć pustolovnog profitera Marka oni proizvode oružje za pokret otpora. Ovaj posao traje i posle rata jer im njihov "dobročinitelj" pušta fiktivne izveštaje o nemačkim pobedama kako bi održao podzemnu proizvodnju i dalje se bogatio. Marko uspeva da ubedi i svog najboljeg prijatelja Crnog da ostane skriven u podrumu kako bi mogao da samo za sebe zadrži Nataliju, ženu koju obojica vole. Nakon dvadeset godina Crni pronalazi izlaz u "gornji svet". Iako je 1961. godina, Crni veruje da su nacisti još na vlasti jer su se obreli na snimanju filma koji prikazuje nemačku okupaciju...

Reditelji TV drame "Proleće u januaru" su studenti četvrte godine režije na FDU Jovan Dimoski i Aleksa Mihajlović, direktor fotografije je apsolvent na smeru kamere Vladimir Đurić, a producentski posao preuzela je studentkinja četvrte godine filmske i TV produkcije Anđela Zebić. Scenograf drame je Vladimir Ćirić a kostimograf Petra Fotez, oboje studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Kompozitor muzike za TV dramu je Olga Janković, studentkinja Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Snimanje i obradu zvuka takođe će potpisati student FDU-a, Andrej Ristevski.

uloge tumače: Ivan Đorđević (Marko), Mateja Popović (Crni), Milica Janevski (Natalija), Jovan Belobrković (Nenad), Mladen Sovilj (Bata), kao i dvojica studenata glume sa FDU - Nedim Nezirović (Jovan) i Amar Ćorović (Miša). Kao specijalna gošća, u ulozi Starice, pojavljuju se Gordana Marić.

urednik TV drame: Marko Novaković
mentor projekta: prof. Goran Peković
reditelji: Jovan Dimoski i Aleksa Mihajlović
scenarista Ivona Janjić (po istoimenoj drami Dušana Kovačevića)
producent RTS: Goran Radić
producent FDU: Anđela Zebić
direktor fotografije: Vladimir Đurić
scenograf: Vladimir Ćirić
kostimograf: Petra Fotez
kompozitor: Olga Janković
snimatelj zvuka: Andrej Ristevski
dizajner zvuka: Dino Dolničar
montažeri: Marko Džambić, Nevena Trutin, Stefan Rokvić i Nevena Jovanović
proizvodnja: Radio-televizija Srbije i Fakultet dramskih umetnosti 2019. godine

broj komentara 0 pošalji komentar