Eko perspektive: Život kraj Dunava

Ima neka tajna veza između Zemunaca i Dunava to zna svako ko je bar deo dana proveo sa ljudima koji žive kraj te reke. Junak naše priče je Petar Srok, diplomirani inženjer poljoprivrede, vlasnik sertifikata EU o zaštiti Dunava, ali pre svega strastveni sportski ribolovac, naravno Zemunac.

U seriji Eko perspektive sa Petrom Srokom razgovarali smo o potencijalima Dunava u smislu razvoja sportskog ribolova, ali i o mnogim problemima koji "muče" ovog plavog diva dok protiče kroz Srbiju. Koja su mrestilišta najviše ugrožena, koliko je zagađenje reke i koje su najčešće toksične materije koje ugrožava riblji svet... Budući da sportski ribolov postaje sve popularniji u Srbiji, naš sagovornik nam je otkrio i neke tajne uspešnih ribolovaca, tehnike i veštine koje je vremenom savladao i usavršio skoro do perfekcije.

Ljudi sve više "silaze" na reku, uživaju u šetnjama, pecanju, ali i raznim atraktivnim događajima kojima prisustvuju i strani turisti u sve većem broju. Petar Srok je svoju ljubav prema Dunavu dokazao i kao osnivač sve popularnije manifestacije "Dunavska bućka". Angažovanim radom na očuvanju reke, promocijom lepota Srbije u svojim emisijama, profesionalnim doprinosom na polju zaštite Dunava, naš sagovornik je primer kako jedan čovek može mnogo toga da učini za životnu sredinu poštujući prirodu, podvodni svet reke i ne remeteći zakone koji u prirodi od vajkada postoje.

Urednik emisije Nataša Nešković

broj komentara 0 pošalji komentar