Sto godina Udruženja dramskih umetnika Srbije

Udruženje dramskih umetnika osnivano je 1919. godine u Beogradu, sa namerom "da štiti duhovne, materijalne i umetničke interese svojih članova".

Istorija ovog esnafskog udruženja je neraskidivo povezana sa istorijom našeg pozorišta kroz koju ćemo vas u emisiji provesti sa namerom da ukažemo na značaj ove umetnosti i umetnika koji je stvaraju.

Glumačko udruženje je osnovano sa svešću da pozorišno stvaralaštvo doprinosi očuvanju jezika, nacionalnog identiteta i razvoja duhovnosti naroda. U našoj bogatoj i burnoj pozorišnoj istoriji ono je imalo važnu ulogu. Za obeležavanje veka postojanja je tim povodom u Etnografskom muzeju oragnizovana izložba "Pozorište u vremenu svakom" na kojoj je snimljen deo emisije.

Jubilej Udruženja dramskih umetnika Srbije je prilika da se ukaže na to koliko je pozorište važan segment društvenog života i koliko su ova umetnost i umetnici doprineli razvoju i zaštiti našeg kulturnog identiteta, uprkos stalnoj borbi za bolji položaj u društvu.
U emisiji govore dramski umetnici svih generacija: glumci Vlasta Velisavljević, Mira Banjac, Voja Brajović, Svetlana Bojković, Milena Živanović, Dejan Dedić, reditelj Nikita Milivojević, urednica pozorišnih novina Ludus Tatjana Nježić i autori izložbe Mirjana Odavić i Zoran Todorović.

Urednik i autor emisije Olivera Milošević
Snimatelj Slobodan Grče
Montaža Ana Janković
Realizacija Marija Sredojević

 

broj komentara 0 pošalji komentar