Đaci u Velikom ratu

U šestoj, sedmoj i osmoj epizodi serije "Đaci u ratu" pratimo sudbinu jednog od naših "francuskih" đaka koji je nakon školovanja postao posvećeni, društveno angažovani lekar - dr Dragoljub Sretenović. U ove tri epizode pratićemo kako njegov unuk, istoričar dr Stanislav Sretenović, ide putem svoga dede preko Marseja, Mentona, Nice i Bordoa do povratka u Beograd.

Dr Dragoljub Sretenović je kao dečak prešao Albaniju i poslat sa našim đacima u Francusku na školovanje tokom 1. sv. rata. Tamo završava medicinu u Bordou sa radom o tuberkolozi u Srbiji.

Nakon Prvog svetskog rata vraća se u Srbiju. Posebno se bavi socijalnom medicinom, radi kao lekar i u jednom periodu je upravnik Studentskog doma. Bio je urednik časopisa "Lekar" i "Narodna čitanka" i generalni sekretar Saveza lekarskih komora.

Formirao je lekarsku komisiju koja je obilazila zatvorenike u Sremskoj Mitrovici. Bio je deklarisani antifašista. Uhapšen je 1941. pod optužbom da je idejni komunista i propagator komunizma. Uprkos molbama građana i porodice nije oslobođen. Streljan je 1942. u Jajincima.

Novinari istraživači: Nataša Drakulić, Tatjana Cvejić, Kristina Đuković, Marija Tošić.

Snimatelj: Petar Vujanić

Montaža: Ksenija Savićević

Scenario i režija: Valentina Delić

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar