Teatrologike: Nikola Ristanovski

U ovoj epizodi govori Nikola Ristanovski koji je punih 25 godina na scenama, u makedonskim i pozorištima u regionu. Jedan je od najznačajnijih glumaca ovih prostora.

Rođen 1969. godine u Ostravi, u Čehoslovačkoj. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, 1993. godine, u klasi profesora Vladimira Milčina. Prvak Makedonskog narodnog teatra od 1994. godine

Na samom početku karijere Nikola Ristanovski igra brojne junake velikih pisaca svetske dramaturgije, ali i likove savremenih pisaca, nesnađene u vremenu u kojem društvene okolnosti lome male, obične ljude. Od dosadašjih pedeset predstava, samo u četiri nije igrao glavne uloge.

U pozorište je ušao burnih devedesetih da bi, kako kaže, pobegao od života koji ga je plašio. Na sceni, tom paralelnom svetu je pobeđivao strahove, i javno govorio svoje stavove, kao Raskoljnikov, Stavrogin, Leone Glembaj, Molier, Ahmed Nurudin. Tumačeći lik Selimovićevog junaka iz romana ‚"Derviš i smrt‚ sa ansamblom Narodnog pozorišta iz Beograda dobija brojna priznanja, uključujući i Sterijinu nagradu.

Da je Nikola Ristanovski samo čitao ono što je odigrao, bilo bi dovoljno za posvećeno bavljenje pozorištem i literaturom. Tumačio je sve te junake posvećeno, savremeno, originalno, nastojeći da nam puno toga kaže o svetu i vremenu u kojem živimo. Sve to su teme ovog izdanja serijala "Teatrologike".

Autor i scenarista Olivera Milošević
Izvršni oroducent Selena Pleskonjić
Snimatelj Vladimir Đurić
Montaža Bogdan Čurguz
Reditelj Srđan Ćešić
Serijal je nastao u produkciji Hartefakta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 01. dec 2019, 22:33) - Младен [neregistrovani]

Гледао сам

Н. Ристановског у представи Дервиш и смрт. Маестрално.