Pristupačan program: Privredna istorija Srbije - Sinu viđelo iz rijeke (SZJ)

Posle elektrifikacije Beograda u Srbiji je od 1900. do početka Prvog svetskog rata, pored termoelektrane u Šapcu izgrađeno deset malih hidroelektrana. U Valjevu dve, Užicu, Leskovcu, Nišu, Zaječaru, Ivanjici, Paraćinu, Pirotu, započeta je u Čačku i poslednja pred rat, u Velikom Gradištu na reci Pek.

Svaka od ovih centrala bila je veliki tehnološki iskorak i metafora rešenosti ondašnje elite da povede društvo u novu epohu. Takođe, one su vredni spomenici industrijske arhitekture, a neke od njih i danas proizvode struju. Više od sto godina.

Elektrifikacija Beograda i Srbije je u velikoj meri delo inženjera Đorđa Stanojevića. Sa prosvetiteljskom posvećenošću on je obilazio i najzabitije srpske varoši ubeđujući trgovce i idustrijalce da je električna energija budućnost i zalog napretka.

Njegovom zaslugom izgrađena je na primer hidroelektrana Vučje kod Leskovca koja je uvrštena u svetsku baštinu teničkih poduhvata. Njena izgradnja i u današnjim uslovim bila bi inženjerski poduhvat najvišeg ranga. Uz sve to ona i dalje radi, bez dana zastoja, od 1903. do danas.

Autor i urednik: Božidar Đuran

Snimatelj: Dušan Živković

Montaža: Ksenija Savićević

Obrada: redakcija Aktuelnosti 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar