Ako mi se dogodi

Precizni podaci o ukupnom broju zaostalih, neeksplodiranih bombi na području Srbije koja je samo u jednom veku bila poprište dva svetska rata i Nato bombardovanja, ne postoje. Zaostala minsko - eksplozivna sredstva često, sasvim slučajno pronalaze civili, tokom građevinskih ili poljoprivrednih radova.

Kako postupiti u takvoj situaciji, saznajte u drugoj epizodi serijala "Ako mi se dogodi" koja je na programu u četvrtak, 21. Novembra u 22:00č na Drugom programu RTS-a.

U novoj emisiji o opasnostima od neeksplodiranih bombi na tlu, pod zemljom ali i u vodi, govore stručnjaci Centra za razminiranje Bojan Glamočlija i Dragiša Nikolić, kao i osobe koje su preživele eksploziju, Slađan Vučković deminer, kome je bomba pre 20 godina radeći na razminiranju u okolini Niša, odnela obe šake i deo noge i kako kaže "u deliću sekunde mu promenila život".

Život iz korena promenio se i Miroslavu Đorđeviću iz Bora, koji je kao 15-togodišnjak na vojnom strelištu pronašao neeksplodirane granate i municiju i zbog eksperimentisanja sa vađenjem baruta, ostao slep.

Većina nas malo zna o bombama zbog toga se, kažu stručnjaci, sve svodi na jedno jednostavno pravilo - ukoliko naiđete na zaostalu bombu ili sumnjiv predmet, nemojte ih dodirivati ili pomerati, nemojte čak ni prilaziti, već odmah pozovite policiju ili sektor za vanredne situacije.

Ova epizoda serijala "Ako mi se dogodi" se bavi i problemom zastalih minsko - eksplozivnih sredstava na delu plovidbenog puta Dunavom kod Prahova, gde pod vodom više od sedam decenija leži oko 200 ratnih brodova i drugih plovila nemačke vojske iz Drugog svetskog rata. O opasnom tovaru i potrebi da se on ukloni radi sigurne plovidbe Dunavom govore: Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i Srećko Nikolić, kapetan rečne plovidbe.

Serijal "Ako mi se dogodi" sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, pripremljen je u produkciji "Za media", a urednici su Žana Bulajić i Dušan Vojvodić.

broj komentara 0 pošalji komentar