Priče iz prirode: Biljke iz ledenog doba

U ovonedeljnoj epizodi serijala "Priča iz prirode" istraživač Mihajlo Miša Stanković i novinarka Mila Đogo povešće nas tragovima daleke prošlosti, čak u ledeno doba.

Na početku tog neverovatnog putovanja saznaćemo kako je u stvari nastala Zasavica, prostor Specijalnog rezervata prirode gde su snimljene sve epizode ovog serijala.

Zasavica je jedan od retkih preostalih tresetno močvarnih kompleksa i zahvaljujući tome ovde su opstale neke glacijalne reliktne vrste. Potiču još iz ledenog doba, preživele su različite periode i promene, a danas dobro skrivene i samo stručnom oku dostupne žive svoj život na tresetnom tlu ovog područja.

Naoružani velikim strpljenjem Mila i Miša povešće nas u potragu za močvarnom koprivom, naoko nežnom i tananom biljkom, ali jakog korena, koja je zahvaljujući tome preživela ledeno doba i opstala do danas.

Uprkos mnoštvu negostoljubivih močvarnih insekata Miša i Mila uspeće da oku gledaoca predstave neverovatnu Zuku i Srčka , kao i Barsku Ivu, vrste koje nam mogu držati lekciju o preživljavanju, hrabrosti i snalažljivosti i za koje verujemo da će još dugo živeti kao znak i primer čiste prirodne sredine.

broj komentara 0 pošalji komentar