Čitanje pozorišta: Ko se boji pozorišta?

JoakimInterFest u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu

Pod sloganom "Ko se boji pozorišta" u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu održan je 14. JoakimInterFest, međunarodni pozorišni festival. Prikazane su predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije. Ove godine, pod rukovodstvom novog selektora i umetničkog direktora, sprovedene su korenite promene u samoj strukturi festivala. Program je temeljen na međunarodnom, evro-regionalnom konceptu. U selekciju 14. izdanja uvrštene su predstave koje su u estetskom i tematskom smislu hrabre, provokativne i subverzivne, ali i emancipatorske i, pre svega, umetnički relevantne. Šest predstava koje su prikazane na festivalu u Kragujevcu bile su bezmalo po svemu - tematici, pozorišnoj poetici i estetici - u punom saglasju sa savremenim pozorišnim i izvođačkim praksama i referentnim umetničkim vrednostima.

Međunarodni žiri kojim je predsedavao Petar Denčev, pozorišni reditelj i pisac iz Sofije, Anđelka Nikolić, pozorišna rediteljka iz Beograda, i Tomislav Čadež, pozorišni kritičar iz Zagreba, jednoglasno je dodelio Gran pri "Joakim Vujić" predstavi Medejini dečaci (Apolo 111, Bukurešt), a Specijalnu nagradu Grada Kragujevca Vedrani Božinović za dramaturgiju predstave Hasanaginica (Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz).

Opšti utisak posle 14. Joakim interfesta je vrlo dobra selekcija, organizacija i izuzetna posećenost. Prvi put od osnivanja festivala većina ulaznica prodata je desetak dana pre početka festivala, a na dan igranja predstava tražila se karta više. To najbolje svedoči da je odluka Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja da ovom festivalu ne dodeli ni dinar iz državne kase nestručna i zlonamerna.

Sve u svemu, i uprkos svemu, 14. JoakimInterFest slavio je estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Ko se boji takvog pozorišta?

Autor serijala je Slobodan Savić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Najdugovečniji specijalizovani TV serijal o savremenom pozorištu u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). [ detaljnije ]