Teatrologike: Tanja Šljivar

U ovoj epizodi serijala Teatrologike govori dramska književnica Tanja Šljivar.

Rođena je 1988. godine u Banja Luci. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i primenjene pozorišne studije u Giesenu, u Nemačkoj. Još kao student dobila je Nagradu Slobodan Selenić za najbolji diplomsku dramu i Nagradu Borislav Mihailović Mihiz za dramski opus. Sterijinu nagradu dobila je za dramu "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali". Trenutno je u Ateljeu 212 na repertoaru njen komad "Režim ljubavi" a u užičkom Narodnom pozorištu drama "Kao i sve dobre devojke".

Paralelno se njena karijera razvija i u nemačkim pozorištima. Nedavno je podnela ostavku na mesto direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovih dana je u Dojčes teatru u Berlinu premijerno izvedena njena drama "Režim ljubavi".

Tanja Šljivar je deo izuzetne srpske dramske škole u kojoj svaka nova generacija ima po nekog vanserijskog pretstavnika. Iza njenih komada stoje podrobna naučna i socijalna istraživanja. Iz takvog znanja ona piše fragmentarne drame sačinjene od monologa i maestralno varira, analizira, komentariše i kritikuje različite pojave prisutne u savremenom svetu i probleme u uspostavljanju komunikacije među ljudima. Likovi su, često usamljeni muškarci i žene koji vape za ljubavlju.

Autor i scenarista Olivera Milošević
Izvršni oroducent Selena Pleskonjić
Snimatelj Vladimir Đurić
Montaža Bogdan Čurguz
Reditelj Srđan Ćešić
Serijal je nastao u produkciji Hartefakta.

broj komentara 0 pošalji komentar