Kulturni centar

U fokusu poslednjeg oktobarskog izdanja Kulturnog centra su spomenici u javnom prostoru. Ali ne oni koje smo nasledili, već ti koji odražavaju duh savremenog trenutka i koje ćemo ostaviti našim potomcima.

U skorijem periodu pojavili su se nagoveštaji promena u tretmanu spomenika u javnom prostora. Zbog čega u politici postavljanja javnih spomenika, proteklih decenija, dominiraju retrogradne tendencije, da li se nazire nagoveštaj drugačujeg tretmana skulpture u javnom prostoru, i da li ona ima uticaja na kolektivnu svest, pitanja su koja promišljaju: vajar, prof. Mrđan Bajić, arhitekte Bojan Kovačević i Milutin Folić, doskorašnji gradski arhitekta.

Biće reči o dokumentarnom filmu "Lavirinti Igora Vasiljeva", scenaristkinje Sanje Domazet, u režiji Andrije Dimitrijevića i Miroslava Bate Petrovića, izložbi "Nezaštićeni svedok br. 1: Afrodizijak" u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, zatim, o novim tendencijama koje su obeležile 35. Beogradski džez festival, kao i festival savremenog plesa i performansa Kondenz. O novom romanu Radivoja Šajtinca "Suva igla" govori kritičar Predgar Petrović. Rubrika Jubilej posvećena je pedesetogodišnjici od izgradnje hotela Jugoslavija. Litvanska spisateljica Laura Sintija Černjauskajte, gost proteklog beogradskog Sajma kjnjiga, govori šta se na njenom horizontu ukazuje kao dobro a šta kao loše.

Gost nedelje je pesnikinja Ana Ristović.

Urednik serijala i emisije: Danijela Purešević
Autori rubrika: Ana Tasić, Predrag Petrović, Hristina Vasilijević, Jasmina Mijić, Zorica Kojić
Voditelj: Željko Maksimović
Montažer: Goran Mijić i Anika Tesla
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar