Art zona: Reperformans

Opere, muzička i dramska dela, baleti, vekovima se ponovo interpretiraju. Pa zašto ne bi i umetnički performans? Jedna od najznačajnijih svetskih savremenih umetnica, Marina Abramović, u čijem stvaralaštvu performans predstavlja osnovnu formu izdažavanja, našla je rešenje u reperformansu.

Reperformer se priprema kroz specifični trening po Metodi Abramović. A jedna od ključnih figura u formulisanju i sprovođenju Metode Abramović je Njujorčanka Linzi Pajsinger, plesačica, koreografkinja i rediteljka. Režirala je i učestvovala u brojnim scenskim postavkama širom sveta: operama, plesnim i pozorišnim predstavama. Bila je asistent režije u predstavama Boba Vilsona. Dugogodišnja je saradnica Marine Abramović i ključna ličnost u proceduri ponovnih izvođenja njenih performansa.

Linzi Pajsinger, gošća oktobarskog izdanja Art zone, radila je na pripremi repreformera za veliki evropsku retospektivu Marine Abramović "Čistač", koja je u toku u beogradskom Muzeju savremene umetnosti.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]