Trezor: Zadužbinari

Povodom 21. oktobra, Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

Kragujevački školski čas - Nemci su streljali više hiljada civila u Kragujevcu i okolnim selima 21. oktobra 1941. Danas je poznato 3000 imena žrtava, a  konačna istraživanja nisu završena. Ova emisija "Trezora" sadrži tri priloga snimljena u spomen kragujevačkim žrtvama.

"Molitva za Kragujevac" - deo prenosa svečanosti "Veliki školski čas" održanog u Šumaricama 21. oktobra 2006. godine, kada je  održan svečani scenski program koji je napisao Manojle Gavrilović, režirala Ana Zdravković, a TV prenos realizovala Ružica Lukić; glumci Milić Jovanović, Marija Mitrović, Nada Jurišić, Marko Savić i članovi Dečje pozorišne radionice Doma omladine Kragujevac

"Dvogled" - deo 13. epizode snimljen tokom otkrivanja spomenika malim čistačima cipela u Spomen parku u Šumaricama, 20. oktobra 1968, kada su snimljena i sećanja dvojice čistača cipela koji su preživeli streljanje oktobra 1941. godine. Autori Dragan Babić, Ljubivoje Ršumović; snimatelj Milan Milijanović, montažer Petar Aranđelović.

"Crven pevac Kragujevac", balada o malim čistačima cipela izvedena je prvi put 20. oktobra 1968. godine prilikom otkrivanja spomenika "Kristalni cvet", koji je podignut u znak sećanja na pobunjene male čistače cipela. Obeležavajući ovaj datum, Trezor je 2004. godine, realizovao video spot uz pomoć arhivskih snimaka Programskog arhiva TVB i Jugoslovenske kinoteke. Pisac stihova Aleksandar Popović, kompozitor Vojislav Kostić, izvode trio "Idu dani" (Ljiljana Danilović - harmonika, Bosa Tasić - daire, Vlada Jovanović - kontrabas). Snimljena su i kratka sećanja Vojislava Kostića i Ljiljane Danilović na svečanost u Šumaricama.

- Urednik istraživač Vesna Ignjatović, grafička obrada Nebojša Rašić, montažer Zorica Džabić, autor Bojana Andrić
- Premijerno emitovano 21.10.2014; Redakcija za istoriografiju

Pedagoška poema Branke Ranković, serija Priče o uzvišenom - Držeći čas u u Spomen sobi Kragujevačke gimnazije profesorka srpskog jezika u penziji Branka Ranković kazuje svoja sećanja na dan kada su Nemci odveli đake na streljanje: "Nemci su se pripemali za tako nešto jer su želeli da zaplaše narod... Tog dana u moju kuću ušla je seljanka i ispričala mi da su Nemci ubili njenog sina, tako sam ja sa tom slikom u glavi krenula u školu. Na času sam deci dala pismeni zadatak "Sloboda je primamljiva... "  tada je ušao jedan učenik koji je ispričao da su u gradu Nemci i da hapse muškarce, kako mu je majka zabranila da ide u školu on je pobegao kroz prozor i ipak došao na čas. Ja sam bila mirna i nastavila čas kada su se udarcem otvorila vrata i ušao je Nemački vojinik sa naredbom da svi izađu napolje pa i profesori i direktor - učenici su me tešili da će sve biti uredu, ja sam sa njima izašla ali su me Nemci ostavili... Moje kolege su mi poručivale šta da javim porodicama i da ne brinu jer će se vratiti. Direktor je rekao da zaključam učionice. Niko se nije vratio... "

- Učesnici: Branka Ranković, Dušan Nikolić, Slobodan Pavićević, Mija Aleksić, Mirjana Petrović
- Producent Momčilo Pavlović, muzički urednik Mirjana Milović, snimatelj zvuka Uroš Kovačević, snimatelj Milan Hudina, asistent reditelja Ivanka Vozarčić, montažer Lana Stefanović, reditelj Vera Stojanović
- Proizvedeno 1978, Redakcija opšteobrazovnog programa, urednik Đoko Stojičić; reprizirano u "Trezoru" 21. oktobra 2014

broj komentara 0 pošalji komentar