Trezor: Zadužbinari

Stanko Stojiljković i njegova "Galaksija"

Stanko Stojiljković rođen je 1948. u selu Ostrovica, u blizini Vladičinog Hana. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka, novinarstvom se bavi od 1972, objavio je nekoliko hiljada članaka, intervjua, eseja i istraživanja. Pisao je u "Politici", "Ekspres Politici", magazinu "Politikin svet", časopisu "Svet kompjutera", bio glavni urednik časopisa "Galaksija" i "Novog Ekspresa". U "Politici" je 1989. pokrenuo i počeo da uređuje rubiku Nauka i tehnologija, osmislio je i rubriku posvećenu digitalnim tehnologijama, prvu te vrste u našoj štampi. U istom listu 2011. pokreće i uređuje mesečni magazin NIT (nauka, informatika i tehnologija), koji je posle godinu dana prestao da izlazi zbog mera štednje. Objavio je i knjige Kung fu - kineski karate (s Branimirom Šegvićem), Sizif trećeg smera - pogledi na nauku (i život) iz mrtvog ugla i Mozak na čipu - hoće li mašine iskoreniti ljude. Prvi je dobitnik nagrade za IT novinarstvo, i dobitnik Nagrade za IT publicistiku "IT globus".

Galaksija ponovo jaše posle 18 godina - Gost današnjeg Trezora je novinar i publicista Stanko Stojiljković, dugogodišnji glavni urednik naučno-popularnog časopisa "Galaksija". Stanko Stojiljković ponovo je pokrenuo to izdanje u štampanom formatu, nakon gotovo osamnaest godina od gašenja. Svojevremeno jedan od najboljih naučno-popularnih časopisa u bivšoj Jugoslaviji, pokrenut je 1972. godine, a Stojiljković je bio glavni urednik više od tri decenije. Časopis je izlazio do 2001. godine. Obnovljena "Galaksija" počela je ponovo da stiče čitaoce najpre na internetu pre dve godine, da bi se potpom pojavila i u štampanom izdanju. Stanko Stojiljković, iako novinar, a ne i naučnik, u srpskoj nauci prisutan je više četiri decenije. On je vrsni hroničar srpske nauke i njen istinski poštovalac.

- Učesnici: Stanko Stojiljković, novinar i publicista; sagovornik Bojana Andrić
- Urednik istraživač Milena Jekić Šotra, tehn.vođstvo Dušan Martinović i dežurna posada Studija 3, kontrola kamere Branko Vučić, snimatelj zvuka Anton Koleski, dizajner svetla Dobrivoje Marković, kamermani Slobodan Momčilović, Darko Dokmanović, Dragan Matijević, organizator  Gordana Grdanović, video mikser Zvezdan Damjanović, reditelj Katarina Rogić, grafička obrada Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić
- Snimano 17. septembra 2018, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

Nauka 69, odlomak - Prilog je posvećen prvim elektronskim računarima, njihovoj izradi i primeni u privredi i industriji u Jugoslaviji, kojih u tom momentu ima desetak. Sadrži filmske priloge iz beogradskog "Mihajla Pupina", uz komentar dr Velimira Kostića i iz Amerike, o ubrzanom  razvoju računarske tehnologije i budućnosti vrlo bliskoj kakvu danas poznajemo.

- Učesnik: Aleksandar Đulejić
- Urednik Ilja Slani, reditelj Jelašin Sinovec
- Premijerno emitovano 2. aprila 1969;  Redakcija naučnog programa, urednik Vojislav Čolanović

broj komentara 0 pošalji komentar