Čas anatomije: Od spomenika pobedi do Pobednika

Nag i "bez šajkače i opanaka", kako je odmah primetila tadašnja štampa, "na grebenu grada Beograda, na ušću Save i Dunava" jednog oktobarskog dana 1928. godine, osvanuo je Pobednik.

Delo vajara Ivana Meštrovića vremenom je postalo simbol. Zaštitni znak Beograda. Prepoznaju ga oni koji znaju gotovo sve o istoriji njegovog nastanka kao i oni koji o svemu znaju malo ili nimalo.

Novo izdanje Časa anatomije, u danima kada Pobednik ide na restauraciju i kada se mnogo govori o estetici urbanog prostora i estetskom planiranju u sadašnjosti, posvećujemo upravo Pobedniku, istoriji njegovog nastanka i simboličkom potencijalu koji ima.

Priča o Pobedniku priča je o odnosu modernog i tradicionalnog, mitskog i stvarnog, umetniku i kontekstu u kojem umetnik stvara. Moglo bi se reći da je Pobednik Ivana Meštrovića fenomen i taj fenomen analiziraju, umetnik Mrđan Bajić, istoričar Stanislav Sretenović i istoričar umetnosti Igor Borozan.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Realizatorka: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čas anatomije Čas anatomije

Autor:
RTS

Učitelji su i učenici, umetnici su i kritičari, akteri na kulturnoj sceni su istovremeno i analitičari te scene. [ detaljnije ]