Bunt Rok turneja: Hercegnovski Strip Festival

Ove godine listi partnerskih festivala Bunt Rok Festivala se pridružio i Hercegnovski Strip Festival, gde smo i završili ovogodišnju Bunt Rok turneju.

Hercegnovski Strip Festival (HSF) tradicionalno, već trinaestu godinu za redom, počinje prvog petka u septembru i traje šest dana. Program je obuhvatao izložbe, crtanje za ljubitelje stripa, radionice, predavanja, strip berze, kao i jedinstveno crtanje za "strip u boci" i odvijao se na nekoliko lokacija u gradu u toku dana, dok je noć bila predviđena za muzički program.

Festival je otvoren svečanim defileom Mjesnog orkestra iz Đenovića, koji je ove godine proslavio značajan jubilej - sto godina od osnivanja. Pored ovog, kao i mini jubileja BRF-a, ove godine je i u svetu stripa obeleženo devedeset godina od izlaska Tin Tina, osamdeset Betmena, šezdeset Asteriksa i Obeliksa i pedeset Alana Forda i Dikana, najznačajnijeg jugoslovenskog strip junaka, kojeg je crtao Lazar Sredanović - počasni gost ovogodišnjeg HSF-a, koji je imao tu čast i da ga otvori. Pored njega, festival je ugostio preko šezdeset strip crtača, među kojima je bilo i dvanaest specijalnih, kao što su Vanessa Belardo, Pasquale del Vecchio, Rufus Dayglo, Javier Fernandez, Andrea di Vito, Mario Alberti, Raul Allen, Boo Cook, Simon Davis, Štef Bartolić, Leonid Pilipović, Enrique Breccia, koji je bio i glavna zvezda festivala, kao i William Simpson, nosilac laskave titule HSF ambasadora.

Ovaj festival je po mnogo čemu poseban i drugačiji od svih strip konvencija, a najviše ga izdvaja opuštenost i kreativnost koje vladaju, kao i poseban odnos prema rokenrolu. Većina strip autora imaju jake spone sa rok kulturom, a neki od njih čak i sviraju u bendovima. Tako je ove godine na otvaranju festivala nastupio italijanski surf bend Rodeo Clown, u kojem svira redovan gost festivala, strip crtač Antonio Lucchi. Isto veče je nastupio i bend iz Herceg Novog Gotam Vilans, u kojem peva Nikola Ćurčin, osnivač i direktor HSF-a, kao i mladi hercegnovski sastav Kupplung. U okviru muzičkog programa nastupio je i bokeljski bluz sastav Light Under The Black Mountain, dok je festival zatvoren koncertom predstavnika Bunt Rok Festivala, grupe Viva Vops.

Boravak u Herceg Novom smo iskoristili da se upoznamo sa crnogorskom strip scenom, kao i lokalnim bendovima, pa nas je tako put odveo u Đenoviće, gde se lokalna scena okuplja u klubu P.R.C. Ovaj klub je zanimljiv i zbog toga što organizuje likovne kolonije i manifestaciju "Mještani mještanima", koja se ove godine treći put održala u Đenovićima.

Autor emisije: Branka Glavonjić
Novinari: Stefan Jovčić, Katarina Vujović
Reditelji: Miodrag Kolarić, Jovan Bačkulja

broj komentara 0 pošalji komentar