Trezor: Nevidljivi Trezor

Šezdeset godina od prve radio emisije "Veselo veče"

Šezdeset godina "Vesele večeri": Sećanja Branke Veselinović -  Prva emisija Radio Beograda Veselo veče, emitovana 6. marta 1949. bila je pravovremeni odgovor na sve izraženiju potrebu za jednom stalnom humorističkom emisijom, koja je imala dosta parodije i satire u svom sadržaju.

Veselo veče osnovano je kao posebna redakcija i tu se brzo okupilo dosta dobrih glumaca, Mira Stupica, Branka Veselinović, Jovan Gec, Milan Ajvaz, Dragutin Dobričanin, Žarko Mitrović, Mija Aleksić, Ljubiša Bačić, Ljubomir Didić, Mića Tatić, Ljubiša Jovanović, Petar Slovenski, i drugi. Tekstove su pisali Bora Savić, Novak Novak, Bane Đuričić, Stanislav Vinaver, Radivoje - Lola Đukić pa i glumci koji su učestvovali Guta Dobričanin i Miodrag Petrović Čkalja. Reditelji su isprva bili Jovan Gec i Milan Rakić, onda Lola Đukić... Prvi urednik Vesele večeri bio je Miroslav Mitrović, zatim Žika Živulović Serafim, Radivoje Lola Đukić, Slobodan Kića Stanković. Prema podacima arhiva Radio Beograda, od 1949. do 1969. emitovano je 1.280 emisija u trajanju od 56.300 minuta odnosno 938 časova. Prvih 400 emisija spremao je isključivo Radio Beograd, a kasnije su se u naizmenično pripremanje i emitovanje uključili 1956. Radio Zagreb i 1962. Radio Sarajevo. Na programu Radio Beograda "Veselo veče" prestalo je da se emituje 2001. godine.

Branka Veselinović odazvala se pozivu da u razgovoru sa teatrologom i publicistom Feliksom Pašićem, iznese svoja sećanja na dugogodišnje učešće u emisijama "Vesele večeri" koje su na radiju išle uživo ili su snimane pa odložno emitovane; veliki broj tih "Veselih večeri" izvođen je na scenama Domova kultura širom bivše Jugoslavije, te bar jednom godišnje realizovan i kao direktan prenos javnog izvođenja pred prepunom salom Doma sindikata. U arhivi TVB sačuvani su delimični snimci "Vesele večeri" iz 1967. i 1969. godine.

- Učesnici: Branka Veselinović, Feliks Pašić
- Realizacija Žika Miljković, Svetlana Kreštan, Dušan Ilić, Dejan Dimitrijević, Nikola Krstović, Tatjana Šajković-Stogov, Slobodan Mirković, Gordana Grdanović, Dragan Kovačević, Dragan Vladisavljević, Aleksandar Andrijevski, Bojana Andrić
- Snimano 16.02.2009, premijerno emitovano 06.03.2009, reprizirano 06.03.2019. samo noću; Redakcija za istoriografiju

Osnivač Televizije - Put za raspravu u Saveznom izvršnom veću otvoren je 6. marta 1956. godine obrazovanjem Komisije Odbora za prosvetu sa zadatkom ''da prouči pitanja uvođenja televizijske mreže i o tome podnese izveštaj i predloge''. Već 17. marta, posle dvodnevnog rada, Komisija je zaključila da se izgradnja televizijske mreže Jugoslavije ostvaruje na osnovu principa jedinstvenog Jugoslovenskog televizijskog programa sa centrom u Beogradu i dopunskim centrima u Zagrebu i Ljubljani, a kasnije eventualno u Skoplju, Sarajevu i Titogradu. Zatim je 8. juna 1956. Savezno izvršno veće donelo "Odluku o dodeljivanju sredstava za izgradnju TV mreže u Jugoslaviji". Do odluke se nije lako došlo: smatralo se da uvođenje televizije treba odgoditi za bolja vremena, iako niko nije osporavao da je televizija neophodna. Prevagnulo je upozorenje Rodoljuba Čolakovića: "Odgađati je... to bi značilo ostati  i dalje na repu cijele Evrope a ne bi trebalo da je na repu - jer jedino ona, Jugoslavija, uz Bugarsku i Albaniju nema televiziju!" Komentar na činjenicu da je "prosveta osnovala televiziju" daje istoričarka Sanja Petrović Todosijević;  budući da je upravo objavila svoj dugogodišnji istraživački rad "Reforma osnovnoškolskog sistema u Srbiji 1944-1959". Iako se u svom istraživanju nije posebno bavila pojavom televizijskog medija, lako je objasnila kako je politika posleratnog obrazovnog i vaspitnog sistema odlično razumela sve pogodnosti koje nudi novi masovni medij.

- Učesnici: dr Sanja Petrović Todosijević, saradnik u Insititu za noviju istoriju Srbije; sagovornik Bojana Andrić
- Urednik istraživač Vesna Došen, snimatelj Tihomir Mitrović, snimatelj zvuka Milan Đorđević, rasvetljivač Mladen perić, organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić
Snimano 07.02.2019, premijerno emitovano 06.03.2019, samo noću; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar