Trezor

Kako su Dečiji kulturni centar Beograda i "Trezor" obeležili Dane evropske baštine 2018.

Pismo ljubavi (emisija sa znakovnim prevodom) - emisija je realizovana za dečji blok novogodišnjeg programa i govori šta deca zameraju roditeljima i kakve im savete i molbe upućuju uoči nove godine. Izabrana forma i dijalozi scenariste Brujića neuobičajni su i u maniru slobodnih ideja i autentičnog rukopisa mladih autora Redakcije programa za decu Televizije Beograd koje je ranih šezdesetih okupio tadašnji urednik Duško Radović. Ovu današnju verziju, sa znakovnim prevodom, priredili smo uz pomoć prijatelja "Trezora", Tomislava Tomanovića kako bi svi današnji osnovci, i oni koji čuju i oni koji ne čuju, mogli da se upoznaju sa emisijama i temama koje su gledali njihovi roditelji i roditelji njihovih roditelja. A te su teme zanimljive i poučne i danas. Verovatno će i odrasli koji se zateknu pred televizorom, biti zadovoljni ovim povratkom u detinjstvo.

Učesnici: Slavko Štimac, učenici OŠ "Arsenije Loma" iz Rudnika: Radovan Karaulić, Goran Krsmanović, Jelena Miletić, Nada Stanošević, Gordana Urošević, Brankica Đorđević, Zorica Nedeljković, Vladimir Ristić, Tanja Joksić, Gordana Tošić, članovi Milanovačkog amaterskog pozorišta: Vladimir Jovanović, Ljiljana Zejak Marić, Miloš Tankosić, Nevenka Sretenović, Milena Vukotić, Dragan Jevtović

Scenarista i pisac songova Milan Brujić, kompozitor Dušan Karuović, filmski snimatelj Dušan Nedeljković, reditelj Milorad Mića Uzelac

Premijerno emitovano 31.12.1976, Redakcija dečjeg programa, urednica Olga Vlatković; reprizirano 13.03.2006, 12.04.2007. i 06.02.2017. u "Trezoru"; Sa znakovnom prevodom premijerno emitovano 25.12.2017. u "Trezoru"

U tuđim cipelama (emisija sa znakovnim prevodom) - Dani evropske baštine 2018, odvijali su se pod nazivom Umetnost deljenja. Odazivajući se pozivu Dečijeg kulturnog centra da zajedno obeležimo Dane evropske baštine 2018, dva dana smo posvetili tom "zajediništvu". Prvog dana zajedno smo organizovali susret beogradskih osnovaca sa Gordanom Popović i Marijanom Petrović, a tema su bile lutke, a naročito od čega se sve mogu praviti lutke. Tu ste emisiju gledali premijerno 5. marta ove godine. Danas gledajte snimak onog što se događalo drugog dana, 27. septembra 2018. godine u Dečijem kulturnom centru. U publici su bili i osnovci i tinejdžeri, gledali su prvo emisiju Dečije redakcije iz 1976. godinine "Pismo ljubavi", a zatim je sa publikom razgovarala Jasminka Petrović, pisac iz njihovih čitanki. Tema je bila ista kao i na filmu "odnos roditalja i dece", pa se podrazumevalo da se uglavnom upoređuje ima li i kakve su promene nastale u rasponu od 1976. do 2018. Komentari i odgovori bili su šaroliki: osnovci su bili uglavnom iskreni, a tinejdžeri uglavnom uzdržani. No svi su se lepo razumeli i na kraju učili i položili kratak kurs iz znakovnog jezika. Tako je pomalo nejasan slogan Dana evropske bašine 2018. "umetnost deljenja" postao svima jasan, jer nije u pitanju deliti nešto na delove, rasparčavati i usitnjavati, nego se pod izrazima "umetnost" podrazumeva "umeće", a pod "deljenjem" misli se na širenje, davanje, poklanjanje drugima... Gledajte ovaj izuzetan susret čujućih i nagluvih mladih ljudi.

Učesnici: voditelj Dajana Lazarević, saradnica DKCB; Jasminka Petrović, pisac za decu i mlade; Tomislav Tomanović, prevodilac za znakovni jezik, učenici Škole za oštećene sluhom i nagluve "Stefan Dečanski", učenici OŠ "Starina Novak"; Snežana Stanković, urednik kulturno ubrazovnog programa DKCB; Nada Zec, koordinator manifestacije "Dani evropske baštine" u Beogradu; Bojana Andrić, urednik "Trezora"

Urednik istraživač Milena Jekić Šotra, snimatelj Aleksandar Beatović, asistent Saša Todorović, snimatelj zvuka Ivan Roganović, rasvetljivač Mile Ilić, organizator Gordana Grdanović, saradnik Ivana Bosanac, grafička obrada Aleksandar Bulatović, Darko Petrović; montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić.

Snimano 27.10.2018, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju 

 

broj komentara 0 pošalji komentar