Trezor

Svedočenja o umetničkoj grupi "Mediala" osnovanoj 1957.

Mediala, Kultura danas - Prva izložba Mediale pod nazivom "Medialna istraživanja", održana je od 31. juna do 9. jula 1958. godine u Omladinskoj galeriji na Obilićevom vencu. Grupu "Mediala" činili su slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori koji su verovali u umetnost i njenu sveukupnu moć.

Današnji "Trezor" prikazuje snimak monotematske emisije iz serije Kultura danas, koja je posvećena umetničkoj grupi Mediala, povodom njihove Retrospektivne izložbe koja je bila postavljena u tek otvorenoj Galeriji ULUS-a u ulici Vuka Karadžića od 11. do 26. januara 1969. godine. Ovom prilikom, u najavi od 24. januara 1969. stoji: "Videćemo mnoge poznate umetnike koji će pokušati da pred kamerama otkriju put od inspiracije do publike. Ekipa koja je snimala ovu emisiju, na čelu sa urednikom Ljubomirom Milinom, posetila je neke od umetnika koji žive u Parizu, a Milića od Mačve u njegovom zamku u Belotiću."

Učesnici: Olja Ivanjicki, Kosta Bradić, Miro Glavurtić, Milić od Mačve, Dado Đurić, Ljuba Popović, Uroš Tošković, Prvoslav Arsić, Vlada Veličković, Vasko Popa, prof. dr Lazar Trifunović, Zoran Hristić, Dragoljub Mićunović, Dragoslav Zira Adamović, Oto Bihalji Merina, Stojan Ćelić, Momo Kapor, Zuko Džumhur, Danilo Kiš.

Novinari Irina Subotić, Dimitrije Tasić; snimatelji Stanko Aleksić, Nenad Brežančić; snimatelj zvuka Jasna Bogojević, oganizator Marija Đurić, reditelj Božidar Vučurović, urednik Ljubomir Milin

Premijerno emitovano 24. januara 1969; Redakcija informativnog programa; reprizirano 06.07.2012. u "Trezoru

 

broj komentara 0 pošalji komentar