Art zona: Dragan Ilić - (Re)evolucija

Uverenje da je budućnost umetnosti u spoju nauke, kreativnosti, robotike i veštačke inteligencije, temeljni je stvaralački kredo vizuelnog umetnika Dragana Ilića.

Rođen je u Beogradu, a 1971. godine odlazi u Australiju gde se školuje i živi do kraja 70-ih godina proteklog veka, kada se izmešta u Njujork, gde je živeo sve do nedavno. Početkom ovog milenijuma u Ritopeku je počeo da gradi jedinstveni eksperimentalni umetnički prostor ITS Z1.

Izlagao je i izvodio performanse u Australiji, SAD, Japanu, Južnoj Koreji, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Velikoj Britaniji. Poslednjih godina nastupa na prestižnom festivalu Ars elektronika u Lincu, a proteklog proleća, pod naslovom "(Re)evolucija", u beogradskom Muzeju savremene umetnosti pripređena je njegova retrospektiva.

Večerašnja Art zona, u kojoj, pored Dragana Ilića, govori kustos beogradske izložbe dr Zoran Erić i istoričar umetnosti Dobrivoje Erić, iz Centra za promociju nauke, otkriva jedinstveni kreativni univerzum ovog autora.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]