Pako De Lusija: Putovanje - dok. film

Živopisna hronika karijere sjajnog andaluzijskog gitariste Paka de Lusije, koji je februara 2014. iznenada preminuo u 66. godini. (Paco de Lucia: A Journey, 2014)

Osvojio je svet pomerajući granice tradicionalnog flamenka. Ovaj film pokriva 60 godina muzičkog istraživanja i ličnog razvoja - od vremena kada je mladi Pako, bez imalo novca u džepu, po prvi put uzeo gitaru u ruke u svom rodnom gradu Algesiras, pa sve do stvaranja njegovog poslednjeg albuma Canción Andaluza (Andaluzijska pesma).

Osnovu filma čini nekoliko intervjua sa Pakom zabeleženih u periodu od 2010. do 2014, u kojima priča o svom putovanju do životnog muzičkog otkrića i duboke povezanosti sa flamenkom. U pojedinim segmentima filma vidi se njegovo izražajno lice, dok se u drugim čuje njegov glas preko arhivskih snimaka mnogih ranih nastupa, ali i nastupa legendarnih predstavnika flamenka kao što su José Greco, Sabicas, Niño Ricardo i Bambino Camarón.

Tu su, takođe, ulične scene iz gradova koje je posetio i stare fotografije vraćene u život korišćenjem specijalnog efekta dubine. Kolege muzičari hvale Pakov perfekcionizam i kreativnost, dok jedan od njih ističe da "On ide sa staze poput mitraljeza ka delikatnom uzbuđenju negubeći ritam: to je ono što ja zovem kontrolisanje emocija".

Režija: Francisko Sančez Varela

broj komentara 0 pošalji komentar